NESPOSOBNA ZA PLAĆANJE

PROGLAŠEN PRVI OSOBNI BANKROT: Ženi s mirovinom od 1.350 kuna izbrisan dug od čak 1,4 milijuna

U Hrvatskoj je proglašen prvi osobni stečaj, a radi se o rješenju koje je koncem rujna donio jedan sud u slučaju potrošačice čiji je ukupni dug, bez kamata i drugih troškova, iznosio oko 1,4 milijuna kuna.

Da je proglašen prvi osobni stečaj potvrdilo je i Ministarstvo pravosuđa, piše Jutarnji list.

Postupak zaključen već a prvom ročištu

Postupak u ovom slučaju otvoren je i zaključen na prvom ročištu nakon što je sudac zaključio da je žena nesposobna za plaćanje, odnosno da osim mirovine u iznosu od 1.350 kuna nema druge mirovine. Usto joj je i trećina iznosa mirovine pod ovrhom te oročen polog za jedan kredit u iznosu od 2000 eura.

Njezina je imovina, prema procjeni suda, neznatne vrijednosti te nedovoljna i za namirenje troškova postupka. Ženi je dodijeljen licencirani povjerenik koji će idućih pet godina nadgledati njezino ponašanje.

Bude li u tom razdoblju stekla neku imovinu, ista će biti unovčena i njome podmireni dugovi. U tih pet godina dužna je sud i povjerenika obavještavati o tome je li nešto zaradila, naslijedila ili stekla. A bude li u istom roku njeno ponašanje uzorno, bit će joj otpisan i ostatak duga. Tijekom perioda provjere, njezin će povjerenik  dobivati nagradu u visini od 2.000 do 20.000 kuna bruto godišnje, ovisno o složenosti posla, piše Jutarnji list.

HRVATSKI APSURDI: Ne možete proglasiti osobni bankrot – jer nitko ne želi biti stečajni upravitelj!

Osobni stečaj dosad pokrenulo 218 građana

Ako se vjerovnici ne slažu s tom odlukom suda, imaju pravo žalbe u roku od 15 dana koja, međutim, ne odgađa provedbu rješenja.

Zakon o stečaju potrošača na snazi je od početka ove godine. U Ministarstvu pravosuđa tada su predviđali da će osobni bankrot zatražiti između 10.000 i 20.000 osoba. No, do danas se izvansudskim putem s vjerovnicima pokušalo nagoditi samo 640 građana, dok je sudski postupak osobnog stečaja pokrenulo njih 218.

Potrošačica za koju je dosad jedinu proglašen osobni bankrot tijekom procedure je tražila od svih vjerovnika da joj otpišu čitav dug, osim od jednog od kojeg je tražila oprost u visini od 94,4 posto iznosa duga. Dugove je, piše Jutarnji, prijavila prema dvije banke (oko 1,2 milijuna kuna), HZZO-u, jednoj kartičarskoj i jednoj leasing-kući, jednom telekomu, te jednoj agenciji za otkup dugova.

SLAB UČINAK ZAKONA: Za osobni bankrot prijavilo se samo 149 osoba od 200 tisuća blokiranih građana

 

Povratak na Net.hr