PUMPANJE CIJENA

KORONA PROFITERI – REKORDER U RH DIGAO MARŽU ZA 594 POSTO: Na ovim proizvodima nas najviše ‘gule’

Najviše pritužbi građana stiže na rast cijena zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava, ali i hrane

Dok traje pandemija koronavirusa, u Hrvatskoj su građani prijavili 53 slučaja kršenja Zakona o cijenama, od čega je najviše pritužbi pristiglo na rast cijena zaštitnih maski i rukavica te dezinfekcijskih sredstava, ali i hrane – i to ponajviše dječje, zatim pelena, brašna, jaja, riže i mesnih konzervi, javlja HRT.

Prema posljednjim podacima Državnog inspektorata o kontroli cijena u maloprodaji, do 27. ožujka obavljeno je 455 inspekcijskih nadzora, 78 ih je još u tijeku, a kod 31. gospodarskog subjekta sumnja se u povredu Zakona.

Mikulić: Rekorder je digao maržu 594 posto

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o toj temi.

Potvrdio je i da neki nisu poštivali odluku da se na 27 proizvoda ne smiju dizati cijene. “No neki, i u maloprodaji i veleprodaji su dizali marže”, kazao je i dodao da su pronašli za sol i tjesteninu 13 posto višu cijenu nego je propisana. “Za dječju hranu i svježe meso su se cijene dizale i za 30 posto. Za sredstva za dezinfekciju, maske, rukavice marže su bile – rekorder je 594 posto. To je potpuno neshvatljivo”, kazao je Mikulić i dodao da svi koji će kršiti odluke biti praćeni od strane državnog inspektorata, prenose Vijesti.hr.

Ukoliko će, usprkos rješenjima koja su im izdana, ponavljati te radnje i kršiti odluke i zakone, onda se više neću libiti i navest ću nazive tih trgovačkih društava i lanaca koji uporno krše te odluke i zakone. Njima poručujem da razmisle o svojim zaposlenicima, njihovim obiteljima i integritetu kompanije iz koje dolaze. Kazne za maloprodaju su u određenim rasponima, inspektorima sam dao nalog da idemo s maksimalnim kaznama”, kazao je Mikulić i dodao da su prekršajne kazne za maloprodaju do 100.000 kuna, a u veleprodaji 300.000.

“U maloprodaji bih odmah išli sa zabranom te agresivne trgovačke prakse, a u veleprodaji na zatvaranje na rok od 30 dana”, kazao je Mikulić.

Glavni državni inspektor kazao je i kako su dobili više od 60 prijava kršenja prava radnika.

“46 inspekcijskih nadzora je završeno. Kod 12 poslodavaca smo utvrdili nepravilnosti. Oni nisu poštivali odluke Nacionalnog Stožera civilne zaštite. Nisu omogućavali da imamo manje od pet djelatnika koja rade zajedno u određenom procesu, nisu osigurali dezinfekcijska sredstva, zaštitne rukavice. U prvom koraku idemo na usmeno rješenje zabranu obavljanja takvog rada. Ako ponovno to čine, onda idemo s maksimalnim mjerama i kaznama od 120.000 kuna”, kazao je Mikulić.

UPOZORENJE HRVATSKOG ASTRONOMA: ‘Ovo nije kraj. Ali, ne shvatimo li u što treba ulagati teško da ćemo ikad više dobiti šansu…’

Kupci su disciplinirani

Krešo Sabljić, mesar na zagrebačkoj tržnici Dolac, zadovoljan je disciplinom kupaca, ali i cijenama. “Ne, ne smijemo dizati cijene i to pozdravljam, tko god je to rekao, svaka mu čast. Htjeli su neki dobavljači, ali jednostavno im nisu dozvolili”, rekao je Sabljić za HRT-ov Dnevnik.

Građani su uglavnom zadovoljni što su police pune, kupuju najnužnije i većinom ne prigovaraju zbog cijena. “Ja nemam nikakvih primjedbi i mislim da su uglavnom cijene ostale slične kao što su bile”, kaže jedna građanka.

ŠVEDSKA PRKOSI CIJELOM SVIJETU; Kafići su im puni, a mladi se rukuju i grle: ‘To je kao da vam kuća gori, ali gasit ćete kasnije!’

PANDEMIJA IZVLAČI APSOLUTNO NAJGORE IZ NEKIH LJUDI: Kriminalci mijenjaju način rada, a jedan je način prijevare eksplodirao

Teško održavati cijene

Međutim, u ovakvim uvjetima poslovanja, trgovci se žale da je teško cijene održati nepromijenjenima. “Ja mogu korigirati minimalno, mi isto radimo, imamo velike troškove svi skupa”, kaže Nenad Abramović, prodavač u ribarnici.

Trgovci napominju da cijene određuju na temelju cijena dobavljača, a na njih moraju dodati porezne i ostale troškove te plaće djelatnika.

“Činjenica jest da su se u zadnje vrijeme pojavile veće cijene u ulazu kod nas, i automatski mi trgovci to prevaljujemo u cijenu na policu, tako da mi trgovci nemamo tu, kako se to u javnosti često kaže, nekih ekstraprofita”, kaže Mirko Budimir, vlasnik trgovine i potpredsjednik Udruge trgovine u HUP-u.

Uvjeti rada i života svima su teški, kako kupcima, tako i proizvođačima, i trgovcima. “Sad kad su naši dani, Uskrs je tu, pred vratima, očekujemo maksimalno 25 do 30 posto prometa od prošle godine”, kaže Abramović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr