Play ponuda

Profil radnike zbog krađa testira na poligrafu?

shimmer fallback

Izdavačka kuća Profil odlučila je poligrafskim testiranjem utvrditi kradu li njihovi zaposlenici knjige.

25.8.2010.
14:29
Play ponuda

"Biste li, da imate priliku, a da vas nitko ne vidi, ukrali knjige iz našega poduzeća?", jedno je od mogućih pitanja kojima će zaposlenici Profila biti "izrešetani" na poligrafskim ispitivanjima te izdavačke kuće. Naime, prošloga im je tjedna ponuđen obrazac u kojem stoji kako u svako vrijeme mogu biti podvrgnuti poligrafskom ispitivanju. Potpisati obrazac, kažu, mogu ako to žele.

Riječ je o internom tvrtkinom obrascu na kojem nema nikakvog žiga. Pretpostavlja se kako njime poslodavac želi provjeriti potkrada li ga itko, piše Večernji list.

U Profil je poligraf stigao u utorak, a ispitivanju je već podvrgnuta jedna osoba. Radnici otkrivaju kako će poligrafu dnevno biti podvrgnuto nekoliko ljudi od onih koji su obrazac potpisali.

"Većina nas misli da su nas samim time obilježili kao lopove! U strahu smo. Ne smatramo da je to u redu. Nije dobro ako potpišemo, niti ako odbijemo. Ako se potpiše pristanak, to barem malo skida sumnju s osobe koja to učini. Međutim, što ako se netko testira, a ne prođe? A za poligraf je poznato da nije pouzdana metoda. A ako osoba ne potpiše, odmah je se može obilježiti kao potencijalnog sumnjivca. Većina nas nije potpisala, ali neki jesu. Priča se i o skorim otkazima u tvrtki. Pretpostavljamo da su povod nedavne krađe, ali ideja je loša, jer time smo svi mi već predodređeni biti lopovi", ispričali su za Večernji list zaposlenici Profila.

Iz izdavačke kuće potvrđuju kako su angažirali agenciju za provođenje poligrafskog testiranja "vezano uz seriju krađa koje upućuju na zaposlenike". Također navode kako se testiranje provodi u okviru zakona RH, i to samo na osobama koje su dale pismeni osobni pristanak.

"Poslodavac nema ovlasti provoditi poligrafsko testiranje. Radnici nisu dužni potpisati taj formular, niti se odazvati na poligrafsko ispitivanje. Ako sumnja da radnik čini kakvo kazneno djelo, primjerice krade, poslodavac može inicirati kazneni postupak pred policijom i tužiteljstvom, ali ne može sam provoditi istragu. Ako sumnja da se ogriješio o radne dužnosti, može inicirati disciplinski postupak u firmi, ali ne može ga ni tada sam provoditi, nego to radi disciplinsko tijelo firme", pojasnila je situaciju s pravne strane odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Prethodni članak:

arti-201008130232006

Play ponuda
Play ponuda