"PROFIL KOJI TREBA HRVATSKOJ": / Oreškoviću problem neće biti jezik, već jedna druga bitna stvar

"Orešković ima apsolutno sve predispozicije da kvalitetno odradi taj posao i zato smo ga pozdravili. Jer kako ćete inače nekome povjeriti vlastiti novac?

15.1.2016.
11:04
Pixsell, Goran Stanzl
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mandatar vlade Tihomir Orešković već se razletio svijetom loveći zamah za novi hrvatski uzlet. Postavlja se pitanje koliko će mu biti teško u zagrljaju HDZ-a, koji ga je i postavio za mandatara, ali i utjecaja Mosta, donositi odluke.

Na upit koliko će Oreškoviću nešto slabije baratanje hrvatskim jezikom biti otegotna okolnost u svakodnevnom radu, PR stručnjak Krešimir Macan kaže da je to tek stvar mjesec dana boravka u Hrvatskoj. "Nakon toga možda će još imati naglasak, ali će savršeno raspravljati na hrvatskom jeziku, tako da će mu 'stanje' ili 'sranje' biti bitna razlika", kaže Macan za Glas Slavonije.

Reforme pred elitom: Orešković i Vujčić razgovarali s 80 bankara i investitora

Profil kakav Hrvatskoj treba

Na upit kako komentira što neki drugi pokušaji dovođenja premijera "sa strane" u nekim drugim državama nisu bili baš uspješni, Macan kaže kako je Orešković profil koji Hrvatskoj treba. I to je, kaže, važnije nego činjenica da dolazi izvana.

"Ima iskustvo na tržištu i u upravljanju velikim proračunom, u dosadašnjem je radu uvijek morao rezati troškove, a povećavati zaradu. To je ono što i Hrvatska mora raditi. Dakle, Orešković ima apsolutno sve predispozicije da kvalitetno odradi taj posao i zato smo ga pozdravili. Jer kako ćete inače nekome povjeriti vlastiti novac? Radije bih ga povjerio njemu nego Karamarku, Milanoviću ili Petrovu jer oni očigledno nemaju nikakve reference za upravljanje našim novcem", kaže Macan.

Objašnjavajući zašto je Orešković "bitna faca" i u pregovorima o sastavu vlade, kaže da ga se ne može ignorirati jer ovisno kako se postavi već tu, definira si poziciju za budućnost. "Ako bude promatrač u pregovorima, ostat će to cijelo vrijeme. I onda toj vladi ne bih dao dug rok trajanja. Takve vlade mogle su funkcionirati u vrijeme Franje Tuđmana, jer je u predsjedničkom sustavu on njima davao zadatke, a vlade odrađivale. No mi smo sada parlamentarna demokracija i predsjednik vlade je prvi među jednakima i najodgovorniji. I ne može njemu netko sa strane, bio to Karamarko ili Petrov, davati zadatke, nego ih on daje svima", rekao je Macan.

Osječko iskustvo

Na upit je li njegova izvanstranačka pozicija slična onome što čeka Oreškovića, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić rekaoje pak kako to možda i nije usporedivo, jer nacionalna razina zahtijeva jake nacionalne teme, a lokalna je komunalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ali to iskustvo trebalo bi koristiti na sljedeći način: ako sam ja uspio u Gradu Osijeku spojiti lijeve i desne, podijeljeni grad premostiti konkretnim projektima i dobiti takav prostor u kojemu smo, unatoč tome što imamo samo jednog vijećnika više u ove dvije i pol do tri godine, uspjeli manevrirati i odraditi sve. Dakle, ako je u pitanju tolerancija i posvećenost projektima, onda su političke razlike nevažne. Bitno je da se okupljamo oko pravih ideja i projekata i to je prilika koja pokazuje da sam u gotovo nemogućim uvjetima grad koji sam naslijedio totalno podijeljen usmjerio i smirio do te razine da o svemu možemo bez svađe razgovarati, to je model koji pokazuje da se isplati ući u takav eksperiment. A oni će u Saboru imati i više mandata razlike u svoju korist nego što mi imamo ovdje", zaključuje Vrkić u razgovoru za Glas Slavonije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali