ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

PROFIL HRVATSKOG STUDENTA: Koliko spavaju, koliko uče, tko ih financira…

Mnogi imaju dojam kako studenti po cijele dane spavaju ili ispijaju kave, no ako je vjerovati istraživanju, stvari nisu baš takve kakvima se čine.

Polovina njih na fakultetu dnevno provede barem pet sati, a njih 30 potso puno radno vrijeme, odnosno osam sati. Otkako je uveden Bolonjski proces studenti na fakultetu provode dane.

‘Nekad znam bit od 8 sati ujutro do 8 sati navečer’, rekla je studentica Đurđica Vinković za RTL.

Nisu baš lijeni kako se priča

Studenti nisu ni lijeni kako se često smatra, pokazalo je istraživanje. Njih 35 posto s prijateljima provede do dva sata dnevno, a njih 25 posto tek sat vremena. Samo 13 posto studenata spava više od osam sati dnevno.

No, da su studenti najčešće kampanjci ipak je dokazano ovim istraživanjem. Tek je pet posto onih koji marljivo uče cijelu godinu, a polovina ih otvoreno priznaje kampanjski pristup, što znači da uče samo prije ispita i kolokvija.

No, pozitivna stvar je što se više ne uči samo za prolaz. Za dvojku uči tek 12 posto studenata, dok ih je čak 40 posto odbilo ponuđenu ocjenu.

Vole učiti noću

Mnogi preferiraju noćno učenje.

‘Po noći je lakše učiti, po danu radim druge stvari, a po noći imam vremena’, rekao je Adam.

‘Preferiram učenje noću. Uvijek kasnim, i počnem učiti tek prije ispita. Svaki semestar si kažem, ovaj put ću početi ranije, ali to se ne dogodi’, rekla je Lavinia.

‘Jedino vrijeme kada možemo učiti je između predavanja, ali to su prekratke pauze pa je onda jedino vrijeme kad možemo učiti po noći, što zna biti jako naporno’, kaže studentica Veronika.

Generalno se pokazalo kako dobar dio studenata preferira noćno učenje. 48 posto je onih koji ponekad cijelu noć provedu učeći.

Ne bave se fizičkom aktivnosti

Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da se samo 14 posto studenata aktivno bavi sportom, dok se trećina njih ne bavi apsolutno nikakvom fizičkom aktivnosti.

Hrvatske studente većinom financiraju roditelji, pokazalo je istraživanje.

62 posto studenata od roditelja dobivaju novac za izlaske i putovanja, dok 81 posto studenata od roditelja dobiva novac za stanovanje. 35 posto studenata životne troškove podmiruje zaradom od honorarnih poslova.

‘Ja sam dosad radila jedan posao u garderobi, na fakultetu, znači zaradim mjesečno 1200 kuna ako se potrudim inače mi starci plaćaju’, rekla je studentica Josipa.

Gotovo 40 posto studenata živi s roditeljima, dok njih 34 posto boravi u iznajmljenom stanu, a 17 posto u studentskom domu.

Povratak na Net.hr