DRAMA NA TRIBINI U BERLINU

PROFESORU FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI PRIJETIO SMRĆU: ‘Izvadit ću pištolj i pronaći te u Zagrebu’

“Izvadit ću pištolj i pronaći te u Zagrebu”. Prijetnja je to koju je u utorak navečer na tribini u Berlinu doživio profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, a koju mu je uz dernjavu uputio jedan posjetitelj.

Profesoru zagrebačkog Fakulteta politički znanosti Nenadu Zakošeku u utorak je prijećeno smrću tijekom izlaganja na tribini “Solidarnost u akciji protiv desnog ekstremizma: aktivistička i filantropska inovacija iz Hrvatske” koja je održana u Berlinu. Iako je tribina bila daleko od njegova doma prijetnje nisu zvučale nimalo bezazleno. Zakošeka je posjetitelj skupa prvo izvrijeđao, a potom mu kazao da će “izvaditi pištolj” i pronaći ga u Zagrebu.

“Primijetio sam dvojicu ljudi koji su sjeli u prvi red. Kada sam završio prezentaciju, jedan od njih postavio mi je dva pitanja. Jedno o tome što mislim o slučaju ‘lex Perković’ i zašto se štiti ‘udbaškog ubojicu’, a drugo zašto se štiti ‘socijalfašiste’ kao što je Tito. Odgovorio sam o ‘lex Perkoviću’, a za ‘socijalfašista’ sam rekao da se s tom kvalifikacijom ne slažem. Počeo se derati i prijetiti, pozvao me čak da izađemo van i riješimo stvar. Na kraju je rekao da će me potražiti u Zagrebu i izjurio iz dvorane”, prepričao je incident sam Zakošek nakon povratka iz Berlina. Napad ga, kaže, nije iznenadio, a žali što mu se posjetitelj umjesto prijetnjama nije suprotstavio argumentima. Ovako je, ističe, potvrdio jačanje ekstremizma o kojem je govorio.

Ivan Blažević iz Zaklade “Solidarna”, koja je organizirala tribinu, kazao je kako se posjetitelj “derao, prijetio i govorio da će izvaditi pištolj da bi na kraju bijesno bacio mikrofon i izletio iz dvorane” te da se “predstavio kao Hrvat rođen u Njemačkoj”.

Fotografirao slajdove koji su puštani na tribini

“Riječ je bila o čovjeku, pedesetogodišnjaku, za kojeg nisam siguran je li spontano reagirao ili je to bilo učinjeno s planom. Zapazio sam ga još tijekom tribine da fotografira slajdove koje smo puštali, a na kojima su bili primjeri desnog ekstremizma u Hrvatskoj. Ne mogu ocjeniti je li fotografirao za osobnu arhivu ili mu je trebalo za nešto drugo”, ispričao je, pak, Vedran Horvat, izvšni direktor Instituta za političku ekologiju.

U publici je bilo pedesetak posjetitelja, među kojima mnogo Nijemaca, ali i Hrvata koji u Berlinu žive posljednjih godina, a dio njih od početka 1990-ih.

Forum piše kako je incident inače nastavak na harangu radikalno desnih i klerikalnih hrvatskih internetskih portala koji su danima prije skupa objavljivali huškačke tekstove o sudionicima tribine, na kojoj su osim Zakošeka, Blaževića i Horvata govorile i kiparica Nika Radić iz inicijative Kulturnjaci 2016. te Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj i članica Upravnog odbora Zaklade “Solidarna”.

Negativnu kampanju pokrenuo je 16. veljače portal Narod.hr s tekstom pod naslovom “Berlin: GONG, Solidarna i Zakošek – o ‘desnom ekstremizmu’ u Hrvatskoj” u kojem je blatio organizatore i govornike skupa.

Povratak na Net.hr