Play ponuda

KOME ĆE STIĆI POMOĆ? / Procurio proljetni paket kriznih mjera: Jedna subvencija se ukida, a druga će biti izdašnija?

Image
Foto: Goran Kovacic/Pixsell

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, potvrdio da od 1. travnja kreće novi paket mjera za građane i gospodarstvo

28.2.2023.
23:18
Goran Kovacic/Pixsell
Play ponuda

Do 31. ožujka na snazi je tzv. jesenski paket kriznih mjera koje je donijela Vlada RH. Od 1. travnja na snagu će stupiti nove Vladine mjere koje bi građanstvu i gospodarstvu trebale pomoći prevladati krizu prouzročenu postpandemijskim poremećajima tržišta i rata u Ukrajini, što je utjecalo na rast cijena.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, potvrdio da od 1. travnja kreće novi paket mjera za građane i gospodarstvo.

Image
NAKON SJEDNICE U HDZ-U /

Premijer najavio nove mjere od 1. travnja: 'Svi resori su angažirani, ići ćemo u korist građana i gospodarstva'

Image
NAKON SJEDNICE U HDZ-U /

Premijer najavio nove mjere od 1. travnja: 'Svi resori su angažirani, ići ćemo u korist građana i gospodarstva'

Subvencije za struju bit će produljene

Jutarnji list piše, pozivajući se na neslužbene informacije iz Vlade, kako je zasad jedino izvjesno da će biti produljene mjere koje se odnose na subvencije za električnu energiju. U Vladinu jesenskom paketu do 1. travnja su za kućanstva ograničene i cijene plina. No budući da s proljećem prestaje sezona grijanja, nije sigurno da će ta mjera biti produljena.

Ne bi trebalo iznenaditi kada bi otpale i druge mjere kojima je Vlada pomagala premostiti troškove grijanja. Riječ je o tome da je za 160.000 kupaca (kućanstva i poduzetnici) ostala nepromijenjena jedinična cijena toplinske energije u centralnim i zatvorenim sustavima, odnosno da je cijena zaključana do 31. ožujka 2023. Izostanak daljnje pomoći Vlade mogli bi osjetiti i oni koji se griju na drva. I za njih su bile uvedene mjere pomoći, i to ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna, piše Jutranji list.

Povećava se isplata neoporezivih dodataka

U jesenskom paketu bila je ograničena i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda u koje su spadali ulje, šećer, mlijeko, brašno, cijelo pile, nekoliko vrsta svinjetine. Radi ublažavanja posljedica inflacije Vlada je u zadnja tri mjeseca prošle godine jednokratno umirovljenicima isplatila 450 milijuna kuna (59,7 milijuna eura), a iznosi su bili podijeljeni u četiri kategorije, ovisno o visini mirovina. Nezaposlenima se u zadnja tri lanjska mjeseca isplatilo po 200 kuna (33,18 eura).

Među važnijim mjerama bila je odluka o povećanju neoporezivih dodataka na plaće. Budući da je ulaskom Hrvatske u eurozonu inflacija nešto stagnirala, ali nipošto nije zaustavljena već se prognozira njezin daljnji rast, moglo bi se očekivati da će Vlada produljiti, ako ne već i povećati ovu mjeru jer je isplata neoporezivih dodataka na plaću mnogim poslodavcima jedini način da svojim zaposlenicima isplate dodatna sredstva i barem malo ublaže posljedice smanjenja vrijednosti njihovih primanja i pada kupovne moći.

Vlada će sada biti izdašna spram poljoprivrednika

U paketu koji istječe 31. ožujka bile su i povećane naknade za djecu, kao i povećane stipendije studentima i potpore za studentske centre.

U mjere koje bi se sigurno trebale ponoviti i nakon 1. travnja spadaju one za poljoprivrednike i ribare. U jesenskom paketu Vlada je za njih bila odvojila potpore od po 100 milijuna kuna (13,27 milijuna eura) za svaku kategoriju. Kako s proljećem dolazi vrijeme većeg intenziteta radova u poljoprivredi, a time i daleko većih troškova, za očekivati je da će Vlada ovdje biti biti izdašna.

Play ponuda
Play ponuda