POSEBAN PIJETET

PROCURIO NESLUŽBENI PLENKOVIĆEV PLAN: Evo što Vlada namjerava učiniti sa spomen-pločom HOS-a u Jasenovcu

Premijer Andrej Plenković poručio je s današnje sjednice Vlade da će u sljedeća dva tjedna biti nađeno rješenje za spornu spomen-ploču jedanaestorici pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga u Jasenovcu, a na kojoj se nalazi grb te postrojbe s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’.

Plenković je kazao kako će, uz puno uvažavanje žrtve jedanaestorice pripadnika HOS-a poginulih u Domovinskom ratu te kroz dijalog, pokušati naći rješenje ovog slučaja koji se proteklih tjedana ponovno prometnuo u prvorazredno političko pitanje.

ALI USTAŠKOG POZDRAVA SE NE ODRIČU: I zapovjednik vukovarskog HOS-a traži skidanje ploče u Jasenovcu

Rješenje problema u dvije faze

Vlada, naime, planira pristupiti izradi cjelovitog zakonskog rješenja kojim bi bila zatvorena ideološka pitanja oko kojih se dijeli hrvatsko društvo.

RTL neslužbeno doznaje kakav je plan premijera Plenkovića i Vlade po tom pitanju. Jasenovac bi, navodno, bio proglašen mjestom posebnog pijeteta, pa bi na temelju toga bila uklonjena spomen-ploča sa spornim natpisom. To bi ujedno bila prva faza rješavanja ovog prvorazrednog političkog pitanja kojom bi se žurno smirio pritisak koalicijskih partnera HDZ-a, u prvom redu zastupnika nacionalnih manjina, a potom i HNS-a.

Druga faza, javlja RTL, bila bi donošenje cjelokupnog zakonskog rješenja o pozdravu ‘Za dom spremni’, ali u paketu s ostalim totalitarnim simbolima. Ta će faza vjerojatno pričekati do proljeća.

‘AKO PLOČA U JASENOVCU BUDE SKINUTA IMAMO ‘B’ I ‘C’ OPCIJU’: Dragovoljci HOS-a zatražili zaštitu od Plenkovića i tvrde da nisu nikakvi fašisti

 

Povratak na Net.hr