PRIPREME ZA IZBORE U PUNOM JEKU / Procurio datum kada bi mogao stići izborni zakon: SDP u kampanju uključuje i svjetski poznatog stratega koji je radio i za Milanovića

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Novi Zakon o izbornim jedinicama usvojit će se u rujnu, a pritom će se minimalno intervenirati u postojeći koji predviđa deset izbornih jedinica iz kojih se bira po 14 zastupnika

21.1.2023.
10:40
Sanjin Strukic/Pixsell
Play logo

Novi Zakon o izbornim jedinicama usvojit će se u rujnu, a pritom će se minimalno intervenirati u postojeći koji predviđa deset izbornih jedinica iz kojih se bira po 14 zastupnika¸, piše u subotu Jutarnji list. Na zadnjem koalicijskom sastanku premijer Andrej Plenković partnerima je rekao da će "uz najmanje štete i s najmanje intervencija" do rujna biti donesen novi Zakon o izbornim jedinicama.

Pritom je, doznaje Jutarnji list, rekao da si HDZ neće dopustiti izlazak na izbore koje bi netko proglašavao neustavnima, istaknuo da on poštuje odluke Ustavnog suda te da će na sljedećim izborima glas svakog birača vrijediti jednako, neovisno u kojoj izbornoj jedinici glasuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažnija poruka koju su koalicijski partneri dobili tom Plenkovićevom najavom zaključak je da definitivno neće biti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Potkraj 2022. predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da ne može zamisliti da bi se i sljedeći izbori održali prema postojećem zakonu, jer bi bili neustavni. Na velika odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica koja su veća od pet posto u odnosu na prosjek, što se po zakonu može tolerirati, Ustavni je sud upozorio još 2010. i pozvao Sabor da to otkloni.

Dosad se, međutim, ništa nije poduzelo, a odstupanja u broju birača na prošlim izborima toliko su narasla da je prvi put postalo upitno bi li se mogla formirati Vlada da su glasovi svih birača vrijedili jednako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjen broj birača

Smanjenje broja stanovnika i posebno velika iseljavanja iz pojedinih krajeva, poput Slavonije, dodatno su smanjili broj birača u dijelu izbornih jedinica, pa je u nekim krajevima zastupniku za izbor potrebno znatno manje glasova nego u drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni je sud opet otvorio raspravu o (ne)ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama, a odluka bi trebala biti donesena u prvim mjesecima ove godine. Plenković na koalicijskom sastanku nije rekao što će se mijenjati u Zakonu, nego je samo naveo da postoji nekoliko mogućnosti te da će im ih predstaviti.

U HDZ-u kažu da unutar stranke još nisu otvoreni razgovori o izbornim jedinicama i ne zna se za kojim će se rješenjem posegnuti, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP krenuo u pripreme

Kompletno Predsjedništvo SDP-a, svi saborski zastupnici te stranke kao i šefovi gradskih i županijskih organizacija, okuplja se danas u Zadru, a kako neslužbeno doznaje Večernji list, jedna od glavnih tema o kojoj će se razgovarati bit će budući parlamentarni izbori.

Stoga je okupljanje u Zadru svojevrsno obilježavanje i početka aktivnih priprema za parlamentarne izbore, a upravo zbog toga, priča se na Iblerovu trgu, u Zadar stiže i SDP-ov politički guru Alex Braun koji bi, očekuje se, trebao otkriti i ponešto od taktike što će to SDP raditi do izbora i koju bi to strategiju morao zauzeti za osvajanje izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREGOVORI ZAVRŠENI /

Možemo! i SDP potpisuju novi sporazum? Već znaju na kojim će projektima raditi

Image
PREGOVORI ZAVRŠENI /

Možemo! i SDP potpisuju novi sporazum? Već znaju na kojim će projektima raditi

Već neko vrijeme iz javnih nastupa predsjednika SDP-a Peđe Grbina vidi se da mu je netko očito savjetovao da zaoštri retoriku, posebice u srazu s premijerom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na Grbinov slabašan osobni rejting, prema istraživanjima javnog mnijenja, taktika u srazu s HDZ-om na izborima, priča se, bit će i “guranje tima u prvi plan”, a ne jednog čovjeka kako to radi HDZ.

A među onima koje će SDP do izbora “gurati u prvi plan”, kažu naši izvori, su potpredsjednica stranke Sabina Glasovac, bivši ministar financija Boris Lalovac, politička tajnica Mirela Ahmetović, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gospodarski strateg Josip Tica, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac...

Dvije ključne teme

Upravo će Tica i Mostarac na okupljanju u Zadru održati i predavanja o dvjema temama o kojima će SDP-ovci idućih mjeseci jako puno govoriti. Profesor Tica predavanje o rastućoj inflaciji i mjerama koje SDP predlaže za njezino suzbijanje, a Mostarac o SDP-ovoj politici gradnje stanova za najam što je jedan od prioriteta koji se našao i u novom sporazumu koji je Gradski odbor SDP-a u četvrtak izglasao, nakon čega bi, vjerojatno idući tjedan, SDP i Možemo trebali ponovno sklopiti i novu koaliciju u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj tih pregovora u glavnom gradu, vrlo bitnih za potencijalnu koaliciju između SDP-a i Možemo! i na nacionalnoj razini, također je nešto o čemu će Grbin danas u Zadru detaljno obavijestiti vodeće SDP-ovce, ali i o tomu kako uopće teku pregovori s potencijalnim partnerima s kojima se SDP na budućim izborima vidi u predizbornoj koaliciji, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.

Play logo

Podsjećamo, Braun je svojevremeno surađivao i s Milanovićem, a klijenti su mu bili i negdašnji britanski premijer Tony Blair, Hillary Clinton te nekolicina drugih predsjednika vlada i država diljem svijeta

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo