NIZ KAZNENIH DJELA

PROCURILI DETALJI KAZNENE PRIJAVE SBERBANKA PROTIV TODORIĆA: Rusi tvrde da ih je preveslao

Kako je za Net.hr potvrdila odvjetnica Aleksandra Horvat, ruski Sberbank podnio je kaznenu prijavu protiv Agrokora, ali i Ivice Todorića osobno. U osnovi te prijave je optužba da ih je Todorić obmanuo davanjem lažnih podataka prije nego što su s njim 21. veljače ove godine sklopili posljednji kredit od stotinu milijuna eura. Todorića prijava tereti za niz kaznenih djela: prijevaru u gospodarskom poslovanju, povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

NOVI MOMENT: Moćna ruska Sberbanka zatražila sudsku zabranu novog financiranja Agrokora

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Rusi u kaznenoj prijavi, koju je u ime Sberbanka podnijela zagrebačka odvjetnica Aleksandra Horvat, višekratno ističu kako Todorića smatraju odgovornim za 100 milijuna eura, ali nisu se odredili o konačnoj visini odštetnog zahtjeva, nego su na više mjesta upozorili kako su prije tog posljednjeg kredita u 2014. godini i 2016. godini Todoriću odobrili još dva kredita, jedan od 600 i drugi od 350 milijuna eura. Dakle, može se zaključiti kako Sberbank procjenjuje da će ‘prijevara’ i ‘krivotvorenje’ teško 100 milijuna eura biti relativno lako dokazivo, ali žele ostaviti prostor i za moguće povećanje optužbe.

Spremni proširiti kaznenu prijavu i na ostala trgovačka društva

Rusi su, navodno, spremni proširiti kaznenu prijavu i na ostala trgovačka društva iz sastava Agrokora i odgovorne osobe u tim društvima. Može se pretpostaviti da se radi o Agrokor Trgovini, Jamnici, Konzumu, PIK-u Vinkovci, Zvijezdi, Belju, VUPIK-u, Konzumu, Ledu, Ledu Čitluk, Kiseljaku… Dakle, u svim Todorićevim tvrtkama koje su sudjelovale u kreditnim aranžmanima.

Ruska se prijava u osnovi temelji na javno poznatim podacima. Kako se neslužbeno doznaje, pozivaju se na iznenadne drastične promjene procjene Agrokorova poslovanja od ugledne agencije Moody’s, koje ukazuju na čudno stanje poslovnih izvještaja te upozoravaju kako im je Todorić govorio da je sve u redu s njegovim poslovanjem, a nakon dva mjeseca ustanovilo se da je osobno Todorić bio prisiljen podnijeti zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje postupka izvanredne uprave.

DRUGI ČOVJEK SBERBANKA OPTUŽUJE BIVŠEG GAZDU AGROKORA: ‘Todorić nam je lagao, ozbiljno razmišljamo o tužbi protiv njega’

U nastavku Rusi navode podatke koji su došli do javnosti nakon što ih je prezentirao izvanredni povjerenik Ante Ramljak: da je račun Agrokora u trenutku pokretanja izvanredne uprave bio blokiran s 321 milijun kuna, da je zabilježeno 13,8 milijardi neosiguranih i nenaplaćenih bankovnih zajmova, spominju iznos ukupnih blokada na svim društvima u trenutku otvaranja izvanredne uprave od tri milijarde kuna.

Naglašavaju javno priznavanje potencijalnih pogrešaka u konsolidiranim izvještajima, tvrde kako je već u nasumičnom pregledu postalo jasno da je u kvartalnom izvješću Agrokora prešućen detalj od 967 milijuna kuna Adrisova zajma… Ukratko, Rusi i zagrebačka odvjetnica igraju na kartu dokazivanja Todorićeva i Agrokorova lažnog informiranja kad je u pitanju solventnost koncerna.

Traže ispitivanje Ivice Todorića i svjedočenje Ante Ramljaka

Rusi traže ispitivanje Ivice Todorića te svjedočenje povjerenika Ante Ramljaka i potpredsjednice Martine Dalić. Traže i pribavljanje posebnog izvještaja sastavljenog za RH o stvarnim operativnim pokazateljima koncerna Agrokor.

U kaznenoj prijavi, piše Jutarnji, Rusi kao dokaze predlažu vještačenje poslovnih knjiga okrivljenika od 2014. do 2016. godine, što znači da će možda tvrditi kako su obmanuti i pri ranijim kreditima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr