PROCURILE PORUKE IZMEĐU ŽALAC I RIMAC I BAŠIĆA: / 'Kraljice, sad ih završi', 'Svi su kao kuvane noge, ja ću zvati i biti dosadna'

'Ajde! Treba pomoć sa svih strana', napisala je Žalac u jednom poruci Josipi Rimac

30.4.2021.
9:39
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

USKOK sumnja kako su bivša ministrica Gabrijela Žalac i državna tajnica Josipa Rimac zajedničkim naporima vršile pritisak na HBOR kako bi tvrtki C.E.M.P. poduzetnika Milenka Bašića kao investitoru u vjetropark Krš Pađene osigurao što je moguće povoljniji kredit. Radilo se o iznosu većem od limita koji je određen za državno financiranje.

U porukama koje je objavio Telegram, vidljivo je kako je Gabrijela Žalac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a, bila bliža predsjednici Uprave HBOR-a, Tamari Perko. Rimac je uz pomoć Žalac došla do kontakta Perko te je, sumnja USKOK, još u rujnu 2018. počela vršiti pritisak oko vjetroparka i kredita.

Vršile pritisak na Marića

Rimac i Žalac su također vršile pritisak i na ministra financija Zdravka Marića, inače šefa Nadzornog odbora HBOR-a, kao i ostale koji su donosili odluku. Poruke koje je izvukao USKOK pokazuju kako je Žalac bila oduševljena Bašićem te se jako potrudila da mu pomogne doći do kredita. To sve će morati objasniti dok se bude branila u nastavku istrage.

Rimac je kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, tada također člana Nadzornog odbora HBOR-a, koji je na sjednici vjetropark trebao staviti na listu strateških projekata. "To će bankarima biti važno", poručila mu je Rimac tada.

'Kraljice, sad ih završi'

USKOK je u dokazni materijal priložio i fotografiju sastanka Rimac, Žalac i Marića koju je Rimac 19. studenoga 2018. poslala poduzetniku Bašiću. On je na to odgovorio: "Kraljice, sad ih završi."

Isto je napisao i u poruci od 13. prosinca 2018. Potom je tražio da mu Rimac osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a. Rimac je poslušala te odmah zvala ministre Darka Horvata i Garija Capellija, kao i šefa Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića.

Svim naporima unatoč, HBOR još u prvoj polovici siječnja 2019. nije htio pristati na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita. Bašić je, naime, tražio kredit od 130 milijuna eura. I domaće i strane banke odbijale su Bašića, zbog čega je isti od Rimac tražio i da pokuša doći do premijera Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istražitelji su došli do podataka da je 12. siječnja 2019. Rimac Bašiću javila kako je "samo kratko s AP".

Nekoliko dana poslije, navodi USKOK, Rimac je Bašiću dogovorila sastanak s Marićem i Žalac te zamjenikom ministra turizma Robertom Pendeom. Poduzetnik je Rimac u poruci javio da je Horvat i dalje protiv te da ga "moraju svakako".

'Ministrica će stvarno sve napraviti'

Rekonstrukcija događaja pokazuje kako se Rimac zato ponovno sastala sa Žalac, nakon čega je Bašiću javila da će ministrica "stvarno sve napraviti". Bez obzira na sve napore, i 18. siječnja 2019. HBOR je i dalje odbio kreditirati Krš Pađene.

Istog dana Bašić se opet sastao s Rimac, Žalac i Marićem. Utvrđeno je također i da se 28. siječnja Bašić nasamo našao s ministrom Marićem, a taj mu je sastanak dogovorila Josipa Rimac.

Bilo je tu još kontakata, a USKOK-u je posebno zanimljiva poruka Josipe Rimac Bašiću u kojoj stoji kako ona i Žalac "idu raditi".

Dana 4. ožujka Rimac je Gabrijeli Žalac javila kako se sastala s predsjednikom uprave HPB-a Tomislavom Vuićem i sa "Z". Istražitelji sumnjaju kako je "Z" bio upravo Marić. Žalac je tada Rimac poslala podužu poruku:

'Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna'

"Ajde! Treba pomoć sa svih strana. Svi su kao kuvane noge, a vrijeme ide. Ja ću zvati Zdravka i Tamaru i biti im dosadna", napisala je te dodala kako vjeruje da će sve biti dobro.

USKOK je pronašao i poruke koje je Žalac poslala 7. i 8. ožujka. U njima je tražila da ponovno zove "prijatelja Vuića", dok je ona konstantno u kontaktu s Tamarom.

"Idem sada zvati Zdravka Marića da se to riješi ovaj mjesec", dodaje u jednoj od pronađenih poruka", objavio je Telegram.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali