PRELIMINARNA TEZA

DEMANTIRANE INFORMACIJE: Uzrok stravičnog požara koji je zaprijetio Splitu ipak nije bio iskrenje dalekovoda

Iako se prema prvim infromacijama nagađalo da bi uzrok požara moglo biti iskrenje dalekovoda, tvrtka Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) kaže kako su njihovi dalekovodi ispali iz pogona kada se požar već rasplamsao.

U medijima se pojavila informacija kako je kataklizmički požar u okolici Splita, koji je krenuo iz Tugara u noći s nedjelje na ponedjelja, najvjerojatnije izazvalo iskrenje dalekovoda koji se nalaze u blizini, ali iz tvrtke Hrvatski operator prijenosnog sustava demantiraju tu informaciju.

DAN NAKON VATRENE APOKALIPSE: Pogledajte kako izgledaju posljedice ‘dobre organizacije’ u mjestima oko Splita

Preliminarnu informacija dobivena je nakon razgovora s nekoliko osoba koje žive na tom području, a osim obavljenih razgovora, očevid još nije započeo budući da se još nisu stvorili uvjeti za početak očevida, piše Slobodna Dalmacija. No, u HOPS-u tvrde kako su prvi dalekovodi ispali iz pogona kada je požar već buknuo.

“Tvrtka Hrvatski operator prijenosnog sustava se odazvala današnjem pozivu na očevid PU Split i priložila cjelokupnu dokumentaciju mjernih podataka koji dokazuju da uzrok požara nije iskrenje dalekovoda već da su prvi dalekovodi ispali iz pogona zbog već nastalog požara”, kaže glasnogovornica HOPS-a Nada Kolega.

Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Grada Splita izvjestio je o trenutnom stanju na požarištima u okolici Splita.

“Aktivan je sjeverni dio na Mosoru, nismo ga danas radili jer tu nema ugroze za stambene objekte ili ljude. Južni, istočni i zapadni smo cijeli dan sanirali, ne možemo kazati da je pogašeno, ali je lokalizirano. Snage će ostati cijelu noć na terenu, preko 300 vatrogasaca i 100 vozila da se nešto ne bi zakompliciralo preko noći. Cijeli dan su radili kanaderi, vojska nam je maksimalno izišla susret sa zračnim snagama i zato se može reći da je sada situacija povoljna i ne možemo očekivati negativan razvoj. Iako, uvijek se nešto može iskomplicirati”, kazao je Kovačević za Slobodnu.

HEP popravlja mrežu

Radnici HEP-a čine sve kako bi se na područjima koja su bila zahvaćena požarom u Dalmaciji kvarovi što prije popravili i kako bi se normalizirala opskrba električne energije, što se, ako ne bude novih požara, očekuje tijekom srijede, priopćili su iz HEP-a u utorak kasno popodne.

Iz HEP-a mole sve potrošače kojima je požar prouzročio teškoće u opskrbi električnom energijom za strpljenje.  Ističu kako su na područjima na kojima su im vatrogasci dopustili pristup već počeli popravljati izgorenu mrežu, u što je uključeno 15 ekipa HEP – Operatora distribucijskog sustava iz Splita, Sinja, Trogira, Imotskog, Omiša, Makarske i Vrgorca.

MORH OBJAVIO DETALJE O ANGAŽMANU VOJSKE: Otkriveno tko je donio kakvu odluku i koliko je vojnika poslano gasiti buktinju

“U ovim trenucima se ulažu napori da bi se do kraja dana normalizirala opskrba na 10-kilovoltnom naponu. Na području Omiša, gdje je trenutačno (u 16 sati) oko 700 kupaca bez električne energije, kvarovi su uklonjeni te se čeka dozvola vatrogasaca za ukapčanje. Na području Splita i Žrnovnice, gdje je bez napajanja oko 1500 potrošača, veći dio napajanja 10-kilovoltnom naponu bit će normaliziran do kraja dana, osim na području Privora u Žrnovnici, gdje požar još nije ugašen”, ističe HEP u priopćenju o stanju na području Splitsko-dalmatinske županije. Dodaje kako na području Šestanovca, gdje je u nedjelju buknuo prvi požar, svi potrošači imaju urednu opskrbu.

U HEP-u podsjećaju kako je na distribucijskom području HEP – Operatora distribucijskog sustava Elektrodalmacije Splita u prošla tri dana buknulo nekoliko požara na području Omiša i Šestanovca, te na otoku Hvaru i posebno na području Splita i Žrnovnice, gdje je zbog velike površine zahvaćene vatrom i velikih oštećenja elektroenergetske mreže “poduzeto niz interventnih mjera kako bi se napajanje električnom energijom odvijalo uz što manje prekide”.

Požari i dalje bijesne

Protupožarne zračne snage Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze iz Vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u utorak od ranog jutra gase požare na području Dugave-Srinjine-Žrnovnica-Perun kod Splita.

Osim tog područja, dio zračnih snaga preusmjeravan je i na požarište Dugobabe kod Klisa, tako da je najveća koncentracija zračnih snaga na širem području Splita, gdje četiri kanadera gase na najkritičnijim točkama na kojima se ponovno razbuktava vatra.
Požar u Ceranjima kod Benkovca još je aktivan i ondje su aktivna dva airtractora, a na novo požarište u Lišanima Ostrovičkim upućena su još dva.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 100 požara (37 u Šibensko-kninskoj, 30 u Splitsko-dalmatinskoj, 26 u Zadarskoj, pet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj županiji i Istarskoj županiji).

Zračne snage dosad su tijekom protupožarne sezone ostvarile oko 750 sati naleta, pri čemu su izbacile oko 26.000 tona vode te prevezle 193 vatrogasca i vojnika i 12 tona vatrogasne opreme i vode, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Povratak na Net.hr