banner

'PA NEKA GRAĐANI PLATE'

PROCURILA SNIMKA; HDZ-ov gradonačelnik: ‘Oni koji su uz gradonačelnika bit će im slatko. Ako s*ru i izmišljaju – neće’

‘Prevario si me kao kolegu i prijatelja, prevario si i gradonačelnika. Ne želiš se ni učlaniti u HDZ iako si obećao i nisi napravio, peti put te pitam, obećao si ovo, obećao ono i nisi ispunio. Pa kako ti misliš napredovati u sustavu?’, upitao je Puljašić šefa Komunalca

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić našao se u velikoj aferi nakon što su objavljenje snimke na kojima se čuje kako namješta poslove. Ovo mu nije prva afera, javnost ga već poznaje kao optuženika na subvencijama vrijednim milijun kuna, zbog čega je ostao i bez imuniteta u Saboru. HDZ-ovcu je lani u srpnju potvrđena optužnica te je DORH tada od Sabora tražio skidanje imuniteta.

Radi se o projektu dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegu. Novac je gradu isplatilo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova na temelju krivotvorenih dokumenata koje je potpisao Puljašić. Sumnja se da su on i njegovi suradnici nezakonito isplatili dio sredstava iz projekta koji je ukupno bio vrijedan 12,7 milijuna kuna, piše 24sata.

Ima i optužnicu za nezakonito zapošljavanje jer je kao ravnatelj požeškog Doma zdravlja 2015. omogućio je jednom zaposleniku posao na neodređeno, pri čemu nije raspisao natječaj pa tako onaj kojemu je pomogao nije imao konkurenciju.

Osuđen na šest mjesec zatvora, optužnica pala

Godine 2018. je Puljašić osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana, no na presudu se žalio. Tada je Županijski sad odlučio da je optužnica bila neosnovana.

24sata sinoć je objavio detalje snimke nastale u siječnju 2020., na kojoj se jasno čuje kako vrši pritisak na tadašnjeg šefa Komunalca kojeg je tražio da dodijeli poslove točno određenim tvrtkama.

‘Onima uz gradonačelnika će biti slatko’

“Moramo poslati jednu poruku: da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačelnika da će im biti slatko, ako s*ru, izmišljaju – neće”, kazao je u snimci koja je još lani u travnju predana USKOK-u, HDZ-ovac Puljašić Josipu Vitezu. Naime, Fond za zaštitu okoliša trebao je raspisati natječaj kojim sufinancira energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Šef Komunalca pozvan je i u ured dogradonačelnika Pilona.

“Ono što smo dogovorili gradonačelnik i ja je da taj posao podijelimo na firme koje mogu raditi. Sjeli smo prošli tjedan i odlučili. Oni će projektirati i mi dogovorimo sve kompletno”, kazao je Pilon te stao nabrajati sedam tvrtki koje trebaju dobiti posao, a izdvojio je i one koje nikako ne bi trebale biti odabrane.

Šef Komunalca nije ga htio poslušati

“Ali to je namještanje poslova”, upozorio je Vitez te spomenuo Pravilnik o financijskim korekcijama EU-a koji propisuje povrat novca ako se otkriju muljaže. Pilona to nije smelo – rekao mu je da “se ništa ne brine te da ga ne mogu uhvatiti jer je sve po zakonu i jer se tako radilo i prije”.

“Nisu to javni natječaji, to je bagatelna nabava. Njima ćeš poslati poziv, oni će osigurati još dvije ponude, od kojih će njihova biti najjeftinija. Ti odlučuješ o tome po zakonu. Ti si čist, ne može ti nitko ništa reći da nisi radio po zakonu”, objasnio mu je Pilon, rekavši kako će jedna tvrtka raditi projektiranje za pet zgrada, druga za drugih pet i tako dalje. Sve su trebale proći po najvišim cijenama za projektiranje i certificiranje po kvadratu.

“Pa nisam čist, ovo je nepoštivanje zakona”, rekao je ponovno Vitez te predložio da pozivi budu poslani na više adresa kako bi se javilo što više tvrtki te osigurala konkurencija i niža cijena za građane.

Neposlušnog smijenili

Pilonu je već dojadio s inzistiranjem na poštenju pa mu je iziritirano predbacio da je iznevjerio njihovo povjerenje, pogotovo zato jer se nije učlanio u HDZ, iako su se tako dogovorili, a sada još neće ni slušati.

Vitez je smijenjen pred Božić, čini se zato jer nije htio sudjelovati u namještanju poslova i primati instrukcije HDZ-ova dogradonačelnika Marija Pilona i šefa mu Puljašića.

“Ti samo radi po svome, nazvat će te gradonačelnik da ništa ne poduzimaš i ne radiš dok ne sjedneš s njim kad se vrati s puta. Prevario si me kao kolegu i prijatelja, prevario si i gradonačelnika. Ne želiš se ni učlaniti u HDZ iako si obećao i nisi napravio, peti put te pitam, obećao si ovo, obećao ono i nisi ispunio. Pa kako ti misliš napredovati u sustavu?”, upitao je Pilon povišenim tonom.

Vitez mu je tek kratko odovorio “Po PS-u”. Uskoro je primio i poziv gradonačelnik Puljašića.

“Nećeš više s nikim razgovarati dok ne budem se ja vratio i nećeš ništa poduzimati”, kazao mu je te s njim dogovorio sastanak po povratku s puta. Na istom je Vitezu objašnjavao zašto “njihove” tvrtke trebaju dobiti posao projektiranja, misleći pritom na požeška poduzeća, rekavši kako neće pustiti da rade tvrtke od negdje drugdje, prenosi 24sata.

Dodaje i kako neke tvrtke koje su dobile posao s Gradom nisu htjele dati donacije i sponzorstva za određene gradske manifestacije te navodi kako će onima koji budu poslovali s Gradom biti slatko.

‘Pa neka građani plate…’

Na to ga je Vitez upozorio da neće biti dovoljno novca iz Fonda za svih 38 zainteresiranih zgrada, a ljudi će onda platiti skuplje projetiranje, dok sufinanciranje neće dobiti.

“Pa neka plate, ja sam dva prozora platio 5000 kuna, a njima će uz sufinanciranje cijela stolarija biti za 3000 kuna”, kazao mu je gradonačelnik te dodao da će “biti posljedica ako ga ne posluša”.

Vitez ga ipak nije poslušao pa se tako u javni poziv ubacuje još devet tvrtka, od kojih su jedna iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica. Procijenjena vrijednost nabave bila je 2,3 milijuna kuna koje su trebale dobiti unaprijed odabrane tvrtke, ali s konkurencijom je konačna cijena projektiranja obnove bila 560.000 kuna jeftinija od procijenjene.

Kažnjen zbog poštenja

Ovaj neposluh Viteza nije mu samo tako prošao. Smijenjen je na Božić, nakon nepune godine mandata. On je sve USKOK-u predao još u travnju, piše 24sata. Prema saznanju tog lista, o cijeloj priči zna i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Željko Glavić koji je također dao svoj iskaz. Nije ništa htio komentirati.

Puljašić, koji je od ljetos i saborski zastupnik, iako ima optužnicu za subvencijsku prijevaru i Sabor mu je odmah skinuo imunitet, trenutno se nalazi u bolnici, liječi se od Covida-19. “Nisam čuo snimku, ali nije se radilo ni o kakvom namještanju, nego o tome da se pomogne lokalnim poduzetnicima”, poručio je za 24sata.

 

Povratak na Net.hr