OBRISI NOVE VLADE

PROCURILA KONAČNA PONUDA HDZ-a MOSTU: Znaju se i konkretna imena, čeka se odgovor ekipe Bože Petrova

Nacionalno vijeće Mosta na današnjoj će telefonskoj sjednici odlučivati o paketu koji uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, četiri ministarstva koja će pripasti Mostu, te mjesto potpredsjednika Sabora, piše Jutarnji.

Prema tom prijedlogu, sinoć dogovorenom s HDZ-om, šef Sabora bit će čelnik Mosta Božo Petrov, a druge dvije HDZ-ov glavni tajnik Gordan Jandroković. Most će, ako to danas potvrdi Nacionalno vijeće, imati četiri ministarstva i to unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave i zaštite okoliša, dok ostaje bez poljoprivrede i gospodarstva. Ali, kako piše 24sata, iz ministarstva gospodarstva bi se izdvojila energetika i stavila pod Ministarstvo zaštite okoliša.

PLUS DVA ZA PLENKOVIĆA: Raste broj potpisa šefu HDZ-a, podržala ga još dva zastupnika

Iako se o imenima ministara još nije razgovaralo, prema nekim neslužbenim informacijama dosadašnji ministri Mosta u većini bi mogli zadržati resore, pa bi ministarstva i dalje trebali voditi Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje, dok nije sigurno hoće li i Dubravka Jurlina Alibegović i dalje voditi Ministarstvo uprave, piše Slobodna Dalmacija.

Kovačić zamjenik premijera

U Vladi, kako piše Jutarnji, neće biti mjesta prvog potpredsjednika već “običnog”, a kao najizgledniji kandidat spominje se gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić. Tu je informaciju, osim Jutarnjeg, objavila i Slobodna Dalmacija.

“Vjerujemo da će prihvatiti ponudu, ali nikada se ne zna. Možda budu tražili još neko poduzeće, ali ništa bitno se neće promijeniti”, kaže za 24sata sugovornik iz HDZ-a.

Mandatar bi u ponedjeljak trebao postati Andrej Plenković. U HDZ-u uvjeravaju da bi osim za mandatara, imali dovoljnu potporu u Saboru i za Vladu, i to bez Mosta.

JANDROKOVIĆ POTVRDIO: ‘Da, imamo dovoljno potpisa! Koliko? Pa računajte…’

Jasna računica i Mostova šutnja

Naime, Plenković zasad ima 61 HDZ-ov mandat, pet HSS-ovih, pet iz Kluba Milana Bandića, među kojima je i jedan Čačićev zastupnik, kao i prebjeg iz HSU-a Kažimir Varda, te još dva potpisa manjinaca. Očekuje se da će i ostale manjine dati podršku, što je još šest glasova. Ako sve to pribrojimo, šef HDZ-a ima 79 mandata, dovoljan broj za mandatara.

ŠTO SE DOGAĐA U MOSTU? Nakon Plenkovićeve izjave o broju potpisa proglasili medijsku šutnju: ‘Nema više izjava!’

Inače, nakon što je Andrej Plenković objavio kako će imati više nego dovoljno potpisa za mandatara Vlade, njihov strateški partner Most, odlučio je proglasiti medijsku šutnju.

Most, čini se, ima razloga za brigu, jer su sve češće insinuacije kako HDZ i bez Mosta može skupiti većinu potpisa saborskih zastupnika.

Vrlo jasan je po tom pitanju jutros bio i Milijan Brkić koji je pred središnjicom HDZ-a rekao kako Most jest strateški partner HDZ-a, ali kako postoje i alternative.

Povratak na Net.hr