U KLINICI JE I DEVETERO DJECE / Pročelnica sa Zarazne upozorava: 'Nikad nismo imali toliko bolesnika priključenih na ECMO aparatu. Nažalost, na respiratoru je i mlada trudnica'

U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba je priključeno na ECMO aparat, odnosno na aparat za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen, kazala je Davorka Lukas

17.10.2021.
11:47
Screenshot HRT
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U protekla 24sata u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" od posljedica koronavirusa preminule su dvije osobe, javlja HRT. Riječ je o jednoj starijoj osobi te o jednom 67-godišnjku koji nije imao kroničnih bolesti i nije bio cijepljen. U Klinici je trenutno hospitalizirano 84 bolesnika različite životne dobi te devetero djece.

Čak 12 osoba priključeno na ECMO aparat

"Među hospitaliziranima s težom kliničkom slikom nitko nije cijepljen. U našem Zavodu za intenzivnu medicinu čak 12 osoba je priključeno na ECMO aparat, odnosno na aparat za izvantjelesnu oksigenaciju. To su teški bolesnici, neposredno životno ugroženi. Također, nitko od njih nije cijepljen", kazala je za HRT prof. dr. sc. Davorka Lukas, pročelnica Zavoda za infekcije imunokompromitiranih bolesnika Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Poručila je da je situacija u Intenzivnoj ozbiljna.

Na respiratoru je i mlada trudnica (31)

"Nikad dosad nije bio toliki broj bolesnika priključen na ECMO aparatu u našoj klinici. Imamo nažalost i mladu trudnicu (31) u 21. tjednu trudnoće koja je na respiratoru. Za sada je stabilno i nadamo se da će tako i ostati", dodala je.

U nedjelju je zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali