za sve ljubitelje aktivnog odmora

Probudite avanturistički duh u sebi: Pogledajte najatraktivnije rute istoka Hrvatske

Izazovite sami sebe i uputite se u smjeru Slavonije i Baranje, gdje vas čeka pregršt rekreacije i adrenalina!

Ako vam je rekreacija glavni motiv putovanja, onda su Slavonija i Baranja idealne destinacije za vaš sportsko-rekreacijski izlet. Istok Hrvatske nudi brojne aktivnosti za sve avanturiste, a u nastavku pogledajte najbolje rute koje će vam ostati u sjećanju dugo nakon putovanja.

Svim šetačima, rekreativcima i ljubiteljima prirode za uživanje preporučujemo nedavno obnovljenu Našičku geostazu. Staza je dugačka 23 kilometra, a na višesatnu brdsku šetnju krenut ćete iz sadašnjosti, posjetiti srce srednjeg vijeka (jedina templarska crkvica u RH) i završiti u 400 milijuna dalekoj prošlosti! Bez brige, staza je kružna i sigurno će vas vratiti nazad. Bogato je edukativna jer su po čitavoj trasi postavljene i ploče sa zanimljivim informacijama o povijesti i geologiji ovoga područja. Ako vam je pak trčanje draže, ne propustite utrku koja se održava po Našičkoj geološkoj stazi.

foto: Nenad Milić

Drugi prijedlog za rekreaciju je izvrsni Podunavski pješački put od Aljmaša do Erduta. Staza je dugačka 14 kilometara i riječ je o pravoj ravničarskoj poslastici. U šetnji ćete vidjeti spektakularne prizore podunavske zemlje dok će se lokalni OPG-ovi i vinari pobrinuti da se okrijepite uz autohtone specijalitete i finu čašicu kvalitetnog vina.

Ako se želite uvjeriti kako nije sve ravno u Baranji, doživite Planinu sa samo 200 metara nadmorske visine. I dok vam vjerojatno zvuči smiješno podatak da postoji Planina s dvjestotinjak metara, možda vas uozbilji činjenica kako je Planinarsko društvo Zanatlija iz Osijeka trasiralo Baranjsku planinarsku obilaznicu čije će puštanje „u pogon“ sredinom travnja biti najveća planinarska senzacija ovog proljeća! U okolici Planine pružaju se veličanstveni pogledi prema vinogradima, a u obližnjim restoranima mogu se kušati vrhunske baranjske delicije, stoga je ovo odlično mjesto i za odmor i za rekreaciju u prirodi.

foto: Mislav Matišić

Osim izvrsnih hiking staza, ovdje će i ljubitelji trčanja doći na svoje. Slavonija i Baranja imaju pregršt zanimljivih trkačkih staza i utrka, a kao jednu od najatraktivnijih izdvajamo popularni Borovik trail na jezeru Borovik, pokraj Đakova. Dvije kružne utrke oko jezera koje je ujedno i jedna od najatraktivnijih lokacija za ribolov i kampiranje u Slavoniji, idealna je lokacija za sve ljubitelje rekreacije. Kada tome dodamo i brdsku biciklističku stazu dužine 32 km, probajte ovog proljeća ne krenuti prema istoku Hrvatske po dozu prirode i rekreacije!

Uz trkače i hiking staze, istok Hrvatske nudi i impresivnu infrastrukturu za bicikliste. Iz godine u godinu raste broj gostiju koji žele ljepote Slavonije i Baranje upoznati na dva kotača, stoga se cikloturizam razvija jako brzo. Staze odaberite prema osobnim afinitetima i kondiciji, a ovaj oblik razgledavanja će vam omogućiti slobodu kreiranja rute kojom ćete ležerno pedalirati po vlastitom tempu.

foto: Zvonimir Janković

Za pravi biciklistički doživljaj Slavonije i Baranje odaberite Panonski put mira, dužine 75 kilometara, koji vodi od Osijeka, kroz Park prirode Kopački rit i Batinu u Baranji do Sombora u susjednoj Vojvodini.

Bez obzira koji oblik kretanja odabrali, jedno je sigurno – u Slavoniji i Baranji će vas očarati i nadahnuti impresivan prostor i očuvani prirodni svijet hrvatskih rijeka, polja i šuma. Budite radoznali, budite slobodni i otkrijte svu raskoš istoka Hrvatske.

Destinacija je dio projekta “Safe stay in Croatia” Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

Sadržaj nastao u suradnji s partnerom TZ Osječko-baranjske županije prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.