LIJEKOVI DAVNO POTROŠENI

PROBLEMI ZA MINISTRA ZDRAVSTVA: Bolnice kasne s plaćanjem lijekova, dugovanja premašila milijardu kuna!

Prema pisanju Jutarnjeg lista, udruga veledrogerija najavila je u ponedjeljak hitan sastanka s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem zbog rješavanja više od milijardu kuna duga bolnica za davno potrošene lijekove.

Vinkovačka bolnica ima neplaćene račune za lijekove iz srpnja 2014. godine, dubrovačka bolnica ima fakutra neplaćenih 720 dana, a slična situacijama je u bolnicama u Sisku, Vukovaru, Puli i Požegi.

Najveći rekorder po pitanju dugova među kliničkim bolničkim centrima je KBC Osijek koji ima neplaćenih faktura starih do 600 dana, kao i našička i ogulinska bolnica. O dugovima će razgovarati Milan Kujundžić i direktor HZZO-a Fedor Dročić.

Najveći problemi s bolnicama

Prema podacima, ljekarne dobro stoje po pitanju plaćanja lijekova jer njihove račune direktno plaća HZZO, dok najvećih problema ima s bolnicama. Prosjek plaćanja lijekova koji se izdaju na recept je oko 180 dana, no oni koje naručuju bolnice u prosjeku se plate nakon više od godine dana.

Po pitanju ukupnog poslovanja zdravstva ukupni dug iznosi oko 3,5 milijardi kuna, no od tog iznosa za prvih devet mjeseci dospjelo dugovanje iznosi 2,4 milijared kuna, dok dugovanje za lijekove iznosi 1,2 milijarde kuna uz još 940 milijuna kuna dospjelog duga za medicinski potrošni materijal.

Kujundžić će se sastati s udrugom veledrogerija

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je  da će se tijekom idućeg tjedna sastati s predstavnicima veledrogerija kako bi razmotrili probleme oko plaćanja dugova za lijekove, koji su u nekim bolnicama stari po dvije i pol godine.

“Moja je obveza sastati se sa svima, a posebice s onima kojima duguje sustav zdravstva. Na žalost, dugovi postoje – dugovi prema ljekarnama, koji su prihvatljivi i nisu tako dugački, međutim, tu su dugovi bolnica, koji se kreću prema 2,5 godine”, izjavio je Kujundžić prilikom posjete Klinici za tumore.

Ukupni dugovi zdravstvenog sustava iznose oko 3,5 milijarde kuna i time će se Vlada morati nositi, kazao je Kujundžić.

Rekao je i kako nije najavio kažnjavanje pacijenata zbog nedolaska na zakazane termine za dijagnostičke pretrage.

Kažnjavanje pacijenata

“Nisam nikada rekao – kažnjavanje, ali uistinu ćemo morati na neki način upozoriti pacijente da ne mogu uzimati termine a ne doći”.

Posebice se to, kako dodaje, odnosi na postupke kao što je MR, gdje snimanje u prosjeku traje 40-ak minuta i veliki je gubitak ako pacijent ne dođe na pretragu.

“Tražimo rješenje, no prvo ćemo ići preko medija upozoriti pacijente ako neće ići na pregled da to jave u bolnice gdje imaju termine da možemo ubaciti drugoga pacijenta”, rekao je ministar zdravstva.

Povratak na Net.hr