POČINJE ŠKOLA

PROBLEMI U DALMACIJI: Neke škole godinama ne mogu pronaći nastavnike matematike i fizike

Počinje još jedna školska godina, a paradoksi obrazovnog sustava se nastavljaju. Nagradno je pitanje – imamo li višak ili manjak nastavnika, piše Slobodna Dalmacija.

U proteklih deset godina broj učenika pao je za oko 70 tisuća, no istovremeno je broj nastavnika porastao za oko tri tisuće. Početkom prošle školske godine, kada je donesen novi Pravilnik o normi, podaci Sindikata hrvatskih učitelja pokazali su da je 915 nastavnika samo u osnovnim školama – tehnološki višak.

Njih je 90 posto ipak zbrinuto tijekom godine, a kakva je situacija ove godine trebali bi biti poznato početkom listopada. Posljednjih godina sve više nastavnika, da bi zadržali radna mjesta ili popunili satnice, radi i u do četiri različite škole, kilometrima udaljene.

NOVI PRAVILNIK: Za učenika koji u školu donese oružje daje se strogi ukor

Veća potreba za zapošljavanjem nego što ima viškova

Prema podacima povjerenstava za viškove i manjkove na području Dalmacije pokazalo se kako za neke struke u osnovnim školama postoji daleko veća potreba za zapošljavanjem, nego što ima tehnološki viškova.

Tako se, kaže Tinka Zemunik, splitska šefica Sindikata učitelja i članica dalmatinskih povjerenstava za viškove i manjkove, samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji iskazala potreba za 35 učitelja razredne nastave, a tehnoloških viškova iz te struke bilo je svega četvoro. To znači da je još otvoreno 31 radno mjesto u razrednoj nastavi.

Problemi bi mogli nastati oko zapošljavanja profesora matematike i fizike. Tako u splitsko-dalmatinskim osnovnim školama trenutačno traže 15 nastavnika matematike i 14 nastavnika fizike, a mnoge škole ih godinama ne mogu naći.

“Tek kad počne nastava imat ćemo točne informacije. Za očekivati je da će, ako se nastavi trend iseljavanja, školama idućih godina najviše nedostajati nastavnici stranih jezika, informatike i matematike”, kazala je Zemunik za Slobodnu Dalmaciju.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Povratak na Net.hr