NIKAD ODLUCNIJI 'Dok sam ja premijer, HNB ce stititi tecaj kune'

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic izjavio je u utorak na Rabu, govoreci o gospodarskom programu HDZ-a, kako od politickih suparnika ocekuje da se ograde od ideja o mogucoj devalvaciji kune. Milanovic je ocijenio da bi devalvacija kune mnoge gradane koji imaju kredite u stranim valutama dovela na rub egzistencije.

“HNB stiti tecaj kune prema euru jakim i cvrstim deviznim rezervama, i tako ce nastaviti dok sam ja premijer”, istaknuo je Milanovic.

Prijevara i zabluda

“Problem s devalvacijom je u tome sto se tvrdi da bi se tako ostvarila konkurentnost u izvozu, a to je prijevara i zabluda”, ocijenio je, dodajuci da je i Grcka tako razmisljala pa devalvirala drahhmu svakih deset godina te je tu gdje jest. Milanovic je izjavio se konkurentnost postize ulaganjima u infrastrukturu, u hotele, kao na Rabu, te se to ne moze vratiti devalviranom kunom.

Za gospodarski program HDZ-a je rekao da bi ga kao ‘intimnu nacionalnu stvar’ trebali pisati domaci, a ne strani strucnjaci.

“Savjetovati se s pametnim ljudima iz drugih zemalja se moze uvijek, ali ne da oni pisu hrvatski gospodarski program, ja ne bih imao obraza to priznati”, istaknuo je.

Na trulim temeljima se tesko gradi

Reagirajuci na ocjene s HDZ-ova skupa da se rezultati mjere nakon pet godina, Milanovic je rekao kako mu je to drago cuti.
“To su rekli nasi politicki konkurenti, a ja mislim nastaviti raditi ovaj posao. Rezultati se pocinju vidjeti, ali na trulim temeljima se tesko gradi”, ocijenio je.

Odgovarajuci na novinarsko pitanje da komentira protivljenje istrazivanjima ugljikovodika u Jadranu i izgradnji termoelektrane Plomin, Milanovic je pozvao na referendum o istrazivanjima i eksploataciji nafte i plina u Jadranskome moru.

Na pitanje je li njegov posjet Rabu vezan uz lokalne izbore u tom gradu sljedece nedjelje te kako komenitra to sto danas na Rab dolazi i Tomislav Karamarko, Milanovic je odgovorio kako je doznao da Karamarko dolazi dok je putovao prema Rabu.

“On vjerojatno dolazi zbog izbora, a ja zaista ne, jer je ovaj dolazak planiran vec dulje vrijeme”, rekao je.

Izbori kad istekne cetverogodisnji mandat

Na pitanje o datumu parlamentarnih izbora, Milanovic je odgovorio da su izbori prema Ustavu redoviti kad istekne cetverogodisnji mandat, a to je u veljaci 2016.

“Sve prije toga je prijevremeno, a kad ce izbori biti, ne mogu vam reci u ovom trenutku jer ne ovisi samo o meni”, rekao je, dodajuci da Vlada provodi socijalne mjere, bori se za standard gradana, za gospodarski razvoj i zaposljavanje.

Na pitanje da komentira najavu Milana Bandica da ce se kandidirati, Milanovic je rekao: “Ja nisam zagrebacki gradonacelnik, nego predsjednik Vlade.”

Povratak na Net.hr