PRLJAVI TRIKOVI: / Proizvođači kućanskih aparata pri samoj proizvodnji koriste način da iz vas brzo izmuzu novac

Image
Foto: Thinkstock

Kućanski aparati nekad su trajali godinama, pa i desetljećima, no mnogi u posljednje vrijeme primjećuju kako se oni često kvare upravo nakon isteka jamstva.

10.2.2017.
8:26
Thinkstock
Play logo

Sumnja se upravo na proizvođače, za koje se smatra kako nove tehničke uređaje programiraju tako da se pokvare vrlo brzo nakon isteka jamstva. Tako nemali broj potrošača ponovno dolazi u trgovinu i kupuje novi uređaj, jer se pokvareni nerijetko ne isplati popravljati.

Na europskoj razini već se dulje raspravlja o ovom problemu. Neke su članice EU-a već donijele svoj zakone s ciljem reguliranja situacije na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj zakonom zabranjeno programiranje

Tako je u Francuskoj, čijih 92 posto građana smatra da su prozvodi pokvare odmah nakon isteka jamstva, zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, dok se u Švedskoj daju porezne olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravak.

No, Europski parlament želi da se ti problemi riješe na razini svih zemalja Europske unije, a o tome se raspravljalo i na parlamentarnom Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača u sklopu Izvješća o produljenju trajanja proizvoda, na kojem radi i hrvatska zastupnica Biljana Borzan', piše Jutarnji.

Problem popravka u slučaju manjih kvarova

'Prvi nacrt Izvješća EP-a osvrće se i na problem popravka uređaja u slučaju manjih kvarova. Tako primjerice kada pukne ležaj na perilici, morate zamijeniti cijeli bubanj jer nema manjih rezervnih dijelova. Ponekad su oni toliko skupi da se uopće ne isplati popravljati. Rezervni dijelovi ne samo da moraju biti dostupni, već moraju biti po razumnoj cijeni', rekla je Borzan te navela da je taj sektor u velikim problemim jer se samo u Njemačkoj u jednoj godini broj radnji za popravak smanjio za 13 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke studije pokazale su da su perilice za rublje programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na određen broj stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Uvođenje miminalne oznake trajanja?

'Europsko socijalno i gospodarsko vijeće objavilo je studiju kojom je dokazano da bi uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto. Samo bi printerima prodaja porasla za 70 posto. Također, pokazalo se da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda, primjerice kako bi perilica za rublje trajala dvije godine dulje spremni su izdvojiti 100 eura više', naglašava Borzan te dodaje kako su 'istraživanja pokazala da su ponovna upotreba ili popravak mnogo bolji čak i od recikliranja proizvoda jer stvaraju više od 10 tisuća novih radnih mjesta više i imaju bolji utjecaj na okoliš'.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo