NEĆE TOLERIRATI MRŽNJU

PRIVREMENO ODUZETA KONCESIJA TELEVIZIJAMA KOJE EMITIRAJU BUJICU: Govor mržnje o migrantima bio je previše

U televizijskom prilogu u emisiji Bujica pozivalo se na mržnju prema migrantima i tvrdilo se da prenose bolesti zbog čega im je oduzeta koncesija na 24sata

Vijeće za elektroničke medije na danas održanoj 43. sjednici donijelo je, nakon provedene analize, odluke o privremenom oduzimanju koncesija nakladnicima televizija zbog govora mržnje utvrđenoga u emisiji Bujica od 5. studenoga ove godine, navodi se u priopćenju Vijeća.

Na 24 sata

“Na 24 sata oduzima se koncesija nakladnicima televizije Z1 televizija d.o.o. – kanal Z1 TELEVIZIJA, Slavonsko-brodska televizija d.o.o, – kanal SBTV, OAR d.o.o. – kanal OSJEČKA TELEVIZIJA, te na četiri sata televizijskim nakladnicima Mijor d.o.o. – kanal SRCE TV, Robur j.d.o.o – kanal ADRIATIC TV i Televizija Jadran d.o.o. – kanal TV JADRAN.

Z1 TELEVIZIJA, SBTV i OSJEČKA TELEVIZIJA dužni su prestati emitirati program u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 00:00 do 23:59 sati, a televizije SRCE TV, ADRIATIC TV i TV JADRAN u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. od 18:59 do 22:59 sati”, navodi se u priopćenju.

URNEBESNO OTKRIĆE: Mladi Velimir Bujanec uz svastiku, ustašku zastavu, Juru i Bobana na zidu imao i – stranicu iz Ferala

Migrantska kriza

“Vijeće je navedene odluke donijelo jer su spomenuti nakladnici prekršili Zakon o elektroničkim medijima, članak 12., stavak 2. koji definira govor mržnje. Spomenuta emisija bavila se temom od javnog interesa tematizirajući političke, sigurnosne i druge aspekte migrantske krize koja zaokuplja javnost Republike Hrvatske i svijeta, te traje već nekoliko godina. Emisiju je najavom otvorio voditelj i urednik emisije Velimir Bujanec te je nastavljena uvodnim prilogom novinarke, a potom je uslijedio razgovor s gostima Zoranom Grgićem i Franom Čirkom”, navodi se u priopćenju.

ScreenshotFoto: Telegram.hr

Urednička odgovornost

“U emisiji je emitiran prilog pod naslovom “Ispovijest T. L. – Zagrepčanke, žrtve migrantske pljačke” u kojem sugovornica kaže: ‘Ne daj Bože da ih netko ne istuče ili nešto. Mislim… što bi po meni trebalo radit do iznemoglosti, dok valjda ne prekinu…’. U njemu se poziva druge na mržnju i nasilje prema migrantima kao identitetski određenoj skupini.  Ovaj prilog je ranije pripremljen i urednički odobren, te je emitiran kao dio emisije. Time su nakladnici donijeli i odluku da preuzimaju i uredničku odgovornost za izjave sudionika u prilogu, pa i one koje se mogu okvalificirati kao govor mržnje, a što jesu izjave u ovom prilogu. Nemoguće je odreći se te odgovornosti tako da se nakladnici od ovog sadržaja ograđuju tekućim tekstom (crawl), kao što navode u svom očitovanju”, navodi Vijeće za elektroničke medije.

‘Malo radikalna’

“Nadalje, gost u studiju izražava se o migrantima kao bolesnoj skupini, zaraženoj teškim i prenosivim zaraznim bolestima (AIDS, hepatitis, tuberkuloza), čime se u gledateljstvu može stvoriti privid zdravstvene opasnosti koja prijeti, dodatno i zbog toga jer te bolesti, po navodu gosta, migranti namjerno šire. Od takve mrzilačke izjave se voditelj i urednik ne ograđuje, osim što je ocjenjuje ‘malo radikalnom’, a što se ne može ocijeniti kao primjereno upozorenje gostu da je takav govor nedopušten i neprimjeren”, ističe Vijeće za elektroničke medije.

“Razmatrani su i ponašanje i izjave voditelja emisije koji u uvodu emisije konstatira da je riječ o “tim divljacima koji su došli s Istoka i koji siluju”, čime sam usmjerava diskurs emisije i potiče na mrzilački, diskriminatorni i omalovažavajući diskurs prema migrantima”, navodi se u priopćenju.

BUJANEC TUŽAN JER SU MU AUSTRALCI POVUKLI VIZU: Tvrdi da je to zasluga ‘cro-udbaške diplomacije’

Repriza u izvornom obliku

“Vijeće je razmotrilo i očitovanje nakladnika te u određenoj mjeri prihvatilo njihove argumente uzimajući u obzir činjenicu da je riječ o emisiji uživo pa su mjere koje su nakladnicima dostupne za suzbijanje poticanja na mržnju ipak manje nego onda kada program ide s odgodom, kada je i mogućnost intervencije u program potpuna. Otežavajuća okolnost je činjenica da su Z1 televizija, Slavonsko-brodska televizija i Osječka televizija reprizno emitirali emisiju u izvornom obliku zbog čega im se koncesije, za razliku od kanala Srce TV, Adriatic TV i TV Jadran, oduzimaju na 24 sata”, smatra Vijeće za elektroničke medije.

Neće tolerirati govor mržnje

“Vijeće ukazuje kako voditeljsko ograđivanje ne može biti puko formalno sredstvo, koje se zloupotrebljava za nastavak neprimjerenog govora. Također, Vijeće ukazuje i da isprike nakladnika za vrijeme i nakon emitiranja spornih sadržaja ne mogu služiti kao podloga za izbjegavanje uredničke i zakonske odgovornosti, posebice kada se iste emisije repriziraju”, stoji u priopćenju.

“Odlučujući o izboru i vremenskom trajanju ove mjere, Vijeće ni u buduće neće tolerirati govor mržnje, jer sloboda izražavanja nije apsolutna vrijednost sama po sebi, već je zaštićena zakonskim propisima. Ustav Republike Hrvatske kaže da se “slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom da bi se zaštitila sloboda i prava drugih ljudi, te pravni poredak, javni moral i zdravlje”, navodi se u priopćenju Vijeća za elektorničke medije.

Povratak na Net.hr