NESKLAD S PRAKSOM EU

PRIVATNI LIJEČNICI TRAŽE RAVNOPRAVAN TRETMAN: ‘I mi smo legalni pružatelji usluga, pacijenti imaju pravo birati gdje će se liječiti’

‘Podsjećamo da je u gotovo svim zemljama Europske unije, pacijentima omogućeno da sami biraju ustanovu u kojoj se žele liječiti ili obaviti dijagnostički ili terapijski postupak bez obzira na njeno vlasništvo’, poručuju iz Hrvatske udruge poduzetnika u zdravstvu

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) zatražila je od Ministarstva zdravstva da napokon izjednači privatne i javne zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u Europskoj uniji. Poduzetnici u zdravstvu legalni su pružatelji zdravstvenih usluga, ali ističu da nemaju jednak tretman.

Primjerice, HZZO ne želi omogućiti pacijentima da po istim cijenama – kao što je to slučaj u javnom zdravstvu – mogu odlaziti na dijagnostičke i terapijske postupke te specijalističke preglede u privatne zdravstvene ustanove.

ZDRAVSTVU DRAMATIČNO NEDOSTAJE NOVCA, KRENUT ĆE SE U PRIVATIZACIJU? ‘Treba provesti ozbiljnu reformu sustava’

U neskladu s praksom kakva je u EU

“Podsjećamo da je u gotovo svim zemljama Europske unije, pacijentima omogućeno da sami biraju ustanovu u kojoj se žele liječiti ili obaviti dijagnostički ili terapijski postupak bez obzira na njeno vlasništvo. Nadalje, situacija u Hrvatskoj je u potpunom neskladu s praksom zemalja Europske unije gdje upravo privatni zdravstveni sektor služi za jačanje ukupnog zdravstvenog sustava koji mahom počiva na solidarnosti.

U Hrvatskoj, pak, HZZO s privatnim sektorom ugovara tek oko 1 posto od ukupnog budžeta HZZO-a dok je u većini europskih zemalja taj postotak veći od 30 posto. Zbog nekorištenja mogućnosti i kapaciteta privatnog zdravstvenog sektora, pacijenti dugo ostaju zakinuti za dijagnostički postupak ili terapiju”, ističe se u priopćenju HUPUZ-a.

IZ PRIVATNIH POLIKLINIKA ŽALE SE NA HZZO: ‘Uporno nas odbijaju kada želimo besplatno primiti pacijente’

Smanjivanje troškova i lista čekanja

Stoga HUPUZ traži da se novom zdravstvenom reformom, a na dobrobit pacijenata izjednače zdravstvene ustanove bez obzira na to u čijem su vlasništvu, a pacijentima omogući pravo izbora ustanove u kojoj se žele liječiti ili obaviti medicinske postupke.

“Podsjećamo javnost da su poduzetnici u zdravstvu u svoje ordinacije i poliklinike uložili vlastita financijska sredstva, opremili ih vrhunskom i sofisticiranom opremom i stručnim kadrovima, kontinuirano ulažu u izobrazbu kadrova pa bi njihovo stavljanje u potpunu funkciju, osim smanjivanja lista čekanja itekako smanjilo troškove za zdravstvo u državnom proračunu”, stoji u priopćenju HUPUZ-a koji potpisuje predsjednica te udruge Ivanka Trstenjak-Rajković, dr. med. spec.

DOBRA VIJEST ZA PACIJENTE: S uputnicom HZZO-a i za nula kuna na magnetsku rezonancu može se i kod ovih privatnika…

Povratak na Net.hr