NAKON POTRESA

PRIVATNA DETEKTIVKA OTKRILA OSAM SAVJETA ZA ČUVANJE NEKRETNINA: Ako vam je zgrada oštećena u potresu ovako ćete odbiti lopove

Privatna detektivka Adela Krivanek Magerl savjetuje građane koji su ostali bez svojih domova u potresu kako da zaštite svoje nekretnine

Potres u Zagrebu ostavio je mnoge obitelji bez doma. Ovisno o oštećenjima, njihove su kuće i stanovi privremeno uporabljivi ili neuporabljivi. Time se otvara prilika razbojnicima i prevarantima da pokušaju opljačkati ono što je ostalo čitavo nakon potresa i time uzrokovati još problema.

“Ostavite upaljeno svjetlo i ne objavljujte javno lokaciju napuštene nekretnine”, neki su od savjeta Adele Krivanek Magerl, privatne detektivke.

Ona savjetuje svima koji su dobili crvenu naljepnicu i moraju napustiti nekretninu zbog opasnosti od urušavanja da fotografiraju njeno stanje prije izlaska te da ponesu stvari veće vrijednosti sa sobom. Ako ih ne mogu ponijeti, neka i njih fotografiraju.

“Nemojte javno stavljati lokaciju nekretnine u kojoj trenutno nitko ne boravi, kao ni postove u kojima navodite napuštanje nekretnine. Izbjegavajte objavljivanje fotografija nekretnine prema kojima se može odrediti lokacija”, savjetuje detektivka.

U STUDENTSKOM DOMU ‘CVJETNO NASELJE’ TRENUTNO JE OKO 180 ZAGREPČANA: I dalje pristižu oni kojima su domovi uništeni

Kada treba zvati policiju

“Zamolite susjede i/ili suvlasnike, koji su ostali u nekretnini, ako uoče sumnjivo ponašanje ili čuju pokušaj provale da odmah zovu policiju na 192 ili 112 te ih drže na liniji do dolaska ophodnje. Zaključajte ulazna vrata zgrade i zatvorite ulaz u dvorište ako ga imate i možete ga zatvoriti. Ako čujete sumnjivo kretanje po ulazu/dvorištu, dok zovete policiju, nemojte stajati blizu ulaznih vrata. Uočite li bilo kakvo nasilno ili nenajavljeno ulaženje u kuće, zajedničke dijelove zgrade ili stanove odmah zovite policiju, a stanari zgrada neka zovu i predstavnika stanara”, savjetuje Krivanek Magerl.

NOVE INFORMACIJE IZ MINISTARSTVA DRŽAVNE IMOVINE: Državni stanovi ponudit će se onima čiji su domovi oštećeni u potresu

Oprez s volonterima i procjeniteljima štete

Poželjno je, ističe, spustiti rolete, osim na prostorijama u kojima je upaljeno svjetlo te osvijetliti ulaze i dvorišta i skinuti zastore. Još je ranije bilo riječi o ljudima koji su tražili novac za usluge procjene štete, a među njima bi moglo biti i prevaranata. Zbog toga privatna detektivka savjetuje građane da prije puštanja u objekt zatraže službenu iskaznicu od osoba koje su došle procijeniti štetu i da od upravitelja zgrade dobiju ime osobe koja će doći.

Isti savjet Krivanek Magerl daje i kad su u pitanju volonteri i druge osobe o kojima ovisi nečija pomoć, uz dodatak da je poželjno zamoliti ih da vas nazovu umjesto da pozvone. Savjetuje se i da poznate osobe preporuče volontere.

Iz Inicijative građana Ilica apeliraju na djelatnike Hrvatske Pošte ili Zagrebačkog Holdinga, ali i sve one djelatnike koji raznose letke trgovačkih centara, da svoje materijale ostavljaju kod poštanskih sandučića, a ne kod ulaznih vrata nekretnina jer tako već kroz par sati daju jasan signal da u nekretnini nikoga nema.

Povratak na Net.hr