VODOSTAJ I DALJE RASTE

UVEDENE PRIPREMNE MJERE OBRANE OD POPLAVE U KARLOVCU: Rijeka Kupa narasla gotovo 5,5 metara

Na  karlovačkom su području u ponedjeljak uvedene pripremne mjere obrane od poplava, jer je u 8 sati vodostaj rijeke Kupe iznosio 630 centimetara, te i dalje raste, a visok je i vodostaj rijeke Korane, 575 centimetara.

Voda se izlila na uobičajenim mjestima pa je na kolniku u Karlovcu zatvorena Obala Trnskoga, i to sinoć od 21 sat, izvijestio je karlovački Centar 112.

Kupa raste od nedjelje u 10 sati i do ponedjeljka ujutro narasla je gotovo pet i pol metara. Jučer popodne rasla je po pola metra na sat, a jutros vodostaj raste po desetak centimetara.

U Karlovačkoj županiji mnogo je nabujalih rijeka koje više ne mogu ‘gutati’ velike količine oborinskih voda pa je za promet zatvorena i Stara cesta u Ogulinu.

Kako piše KAportal, vrhunac vodenog vala trebao bi u Karlovac stići danas tijekom dana, a prognostičari smatraju da će maksimalni vodostaj biti oko 700 cm što ne bi trebalo zabrinjavati građane.

IZVANREDNO STANJE, PRIJETE POPLAVE! Kupa u 24 sata narasla tri i pol metra, u tijeku mjere za obranu od poplava – evo gdje je najrizičnije

U Sloveniji prestanak oluja i smirivanje vremena

Unatoč obilnim padavinama i lokalnim olujama proteklih dana u Sloveniji nije zabilježena veća šteta, meteorolozi najavljuju smirivanje vremena i prestanak oborina, a državna agencija za okoliš u ponedjeljak je najavila prestanak opasnosti od poplava.

Državna agencija za okoliš objavila je da je u porastu još samo dio toka rijeke Save, Sutle Krke i Ljubljanice, te donji tok rijeke Vipave prema granici s Italijom.

No, u drugim se krajevima zemlje vrijeme smiruje, iako je na nekim mjestima bilo problema s podzemnim vodama.  Na zapadu zemlje aktiviralo se i više odrona zemlje i nekoliko je lokalnih cesta privremeno zatvoreno za promet. Nevrijeme je u nedjelju i tijekom noći pogodilo više krajeva na zapadu zemlje. Za utorak i srijedu meteorolozi najavljuju prestanak oborina, ali i zahlađenje te spuštanje razine snijega na 700 metara nadmorske visine.

Povratak na Net.hr