Play ponuda

JESEN STIŽE, KORONO MOJA / Capakova zamjenica: 'Stol je pun novih mjera, a najviše će se gledati jedno…'

'I mi imamo dio necijepljenih, to je jedan prilično veliki bazen gdje je virus mogao cirkulirati i sasvim je logično da se onda i kod nas povećava broj novozaraženih', kazala je epidemiologinja Marija Bubaš.

19.8.2021.
20:07
Play ponuda

Iako se govorilo da će Grad Zagreb biti na karti epidemije obojan crveno, ipak ostaje narančast. No, s rastom broja novozaraženih sve se glasnije spominju i nove protuepidemijske mjere. O njjima je za RTL Danas govorila Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prva strepnja vezana je uz povratak građana s godišnjih odmora.

Image
KORONA SE PROBILA U DOM NA TREŠNJEVCI /

Pozitivno na virus čak 22 korisnika i jedan djelatnik, tamo su se cijepili među prvima

Image
KORONA SE PROBILA U DOM NA TREŠNJEVCI /

Pozitivno na virus čak 22 korisnika i jedan djelatnik, tamo su se cijepili među prvima

Hoće li Hrvatska iz narančaste u crvenu zonu?

"Imali smo više milijuna gostiju iz europskih zemalja u lipnju, srpnju i dijelu kolovoza, od kojih prosjek varira od zemlje do zemlje. Recimo, nekih 20 posto je prešlo granicu s potvrdom o testiranju što znači da zapravo nemaju nikakav imunitet. Znamo samo da su u trenutku prelaska granice bili negativni. I mi imamo dio necijepljenih, to je jedan prilično veliki bazen gdje je virus mogao cirkulirati i sasvim je logično da se onda i kod nas povećava broj novozaraženih", objasnila je Bubaš.

Hoće li Hrvatska iz narančaste preći u crvenu zonu, ovisi o dva parametra: broju novozaraženih i udjelu pozitivnih među testiranima.

"Ne znam točno što će se mijenjati 1. rujna, ali sama asocijacija na jesen je pun stol. To znači da će opet na stolu biti razne mjere. Pretpostavljam da će parametri ostati isti. To su broj novozaraženih i val pretakanja u zdravstveni sustav, hospitalizacije, broj ljudi u jedinicama intenzivnog liječenja, aktivacije pojedinih odjela, porast broja odjela koji liječe covid pacijente", kazala je.

'Bolnice najviše pune oni koji nisu cijepljeni'

Bubaš kaže da će se najesen pomno pratiti punjenje bolnica.

"Primjećuje se da bolnice pune upravo oni koji nisu cijepljeni, oni čine najveći udio", dodala je.

O 20-ak zaraženih štićenika Doma za starije na Trešnjevci koji su bili cijepljeni, Bubaš je kazala kako ne smatra da se radi o ponovnoj zarazi, nego o osobama kojima je virus dokazan u brisu nazofaringsa te im je virus donijela osoba koja nije cijepljena.

"Necijepljeni imaju veći broj kopija virusa u brisu sluznice nego što to imaju cijepljeni. Također, cijepivo štiti od teškog oblika bolesti i štiti od smrtnog ishoda", napomenula je Bubaš u RTL-u Danas.

Play ponuda
Play ponuda