POČELO JE!

PRIPREME ZA TURISTIČKU SEZONU U PUNOM JEKU: Traži se 800 sobarica, 700 čistačica, 370 konobara…

Hotelska grupacija iz Crikvenice koja ima objekte i u Dalmaciji u sezoni treba do 300 sezonaca, a prve hotele otvaraju 1. ožujka

Pripreme za turističku sezonu su počele iako nitko ne zna kako će ona izgledati. Hrvatski zavod za zapošljavanje anketira sve nezaposlene o spremnosti za rad tijekom sezone, za različita zanimanja.

Najviše se provjerava tko želi raditi posao sobarice – traži ih se 800. Kao i 700 čistačica, 370 konobara i 190 kuharica. Najveća potražnja je u Istri i na Kvarneru.

ŠTO SKUPLJE, TO BOLJE: Luksuzne kuće za odmor s bazenima i jacuzzijima hit u Hrvatskoj, a za cijenu nitko ne pita: ‘To nas ne čudi’

Trebaju 300 sezonaca

Kamp u Omišlju prvi put ove zime nije zatvorio vrata, ali se već naveliko priprema za pravu sezonu. U ranijim, normalnim godinama imali su 80 sezonaca.

„Prošle godine možda smo zaposlili 10 manje, svi odjeli, svi objekti su nam radili u potpunosti jedino smo kasnije otvarali. Ove godine smo krenuli s pripremama radne snage, radimo kao da je sve u najboljem redu, radit ćemo s punim brojem djelatnika, dapače čak ih namjeravamo i povećati“, rekao je Luka Majcen, direktor kampa u Omišlju, za RTL.

Hotelska grupacija iz Crikvenice koja ima objekte i u Dalmaciji u sezoni treba do 300 sezonaca, a prve hotele otvaraju 1. ožujka.

DOVEDENI DO PROPASTI: Poduzetnici pod mjerama gomilaju troškove, a banke im ne žele dati kredite: ‘Ne bi bilo poslovno mudro’

„Prošle godine smo uglavnom ostali u granicama Hrvatske, znači osim lokalnog stanovništva, domicilnog, stanovništva iz Gorskog kotara i Rijeke uglavnom je to bio Bjelovar i Slavonija, čini nam se i ako mogu bit iskren nadamo se da ćemo ove godine trebat više ljudi pa ćemo morat posegnut za nešto radne snage s radnim dozvolama“, rekao je Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadran d.d. Crikvenica.

Drastična razlika u radnim mjestima

Na riječkom Zavodu za zapošljavanje prijavljeno je 10 tisuća ljudi. Ako se uspoređuju lanjski i ovaj siječanj po pitanju sezonskih radnih mjesta razlika je drastična.

„Pad je otprilike 89 posto, 88-89 % u djelatnosti pružanja usluga“, kaže Željko Marković, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Rijeka.

Nezaposlenih bi bilo puno više da nije bilo 663 milijuna kuna isplaćenih potpora za očuvanje radnih mjesta. U županiji su obuhvatile oko 49 000 radnika i više od 10 000 poslodavaca.

HRVATSKI TURIZAM USKORO PRED VELIKIM IZAZOVOM: ‘Cijepljenje će nam sigurno pomoći, ali na kraju se uvijek gleda jedna brojka’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr