ODLUKA SUDA U BiH

NOVI MOMENT U SLUČAJU KOJI JE POTRESAO REGIJU: Uhićeni pripadnici HVO-a pušteni na slobodu!

Sud BiH danas je pustio na slobodu uz mjere zabrane osumnjičene pripadnike HVO-a koji su potkraj listopada uhićeni i na području Orašja, potvrdio je za N1 odvjetnik Vlado Adamović.

Uhićeni Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51) pušteni su na slobodu uz nekoliko mjera među kojima je i zabrana komuniciranja s medijima.

Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a, organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik tog zbornog područja.

Oni se terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja a 1993. godine. Tereti ih se i za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Slučaj je izazvao burne reakcije u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković ustvrdio je tada kako je uhićenje uslijedilo samo nekoliko dana nakon inače “jako kvalitetnog, sadržajnog i izrazito prijateljskog i konstruktivnog posjeta BiH koji sam imao prije deset dana tijekom razgovora u Sarajevu, Kiseljaku i Mostaru”.

Dodao je da bi drukčije razgovarali da su znali za uhićenja koja se spremaju.

Povratak na Net.hr