Nezaposleni, pažnja!

ODLIČNA PRILIKA ZA POSAO: Na Jadranu traže četiri puta više sezonaca, a naročito za dva zanimanja

Ovogodišnja turistička sezona mogla bi biti sjajna ako je suditi po zahtjevima poslodavaca za sezonskim radnicima. Primjerice, već u siječnju poslodavci su na riječkoj burzi rada prijavili čak 1.400 sezonskih poslova, piše Novi list.

“To je izvanredan skok, jer u isto vrijeme prošle godine, u siječnju, oglašena je potreba za samo 364 radnika, što znači da je ove godine u istom mjesecu traženo 1.036 radnika više nego lani”, kaže predstojnica riječkog HZZ-a Područnog ureda Rijeka Jadranka Tomašić.

Neki već rade, a neki prolaze selekciju

U riječkom HZZ-u još nemaju podataka za veljaču, no neki su sezonci već u siječnju sklopili ugovore s poslodavcima. Jedni su već i počeli raditi, drugi su sklopili ugovore za početak rada od 1. svibnja, a treći tek prolaze selekciju.

Najtraženije zanimanje zasad je turistički animator, za koje je bilo 450 zahtjeva. Nadalje, u siječnju je traženo 247 sobarica i 169 konobara, a slijede čistačice, kuhari, prodavači, pomoćni kuhari i kuhinjski radnici, recepcioneri, slastičari…

SEZONKA SANJA: “Vremena su se promijenila, po cijele dane se radi za najviše 4.000 kuna”

Molbe primaju tijekom cijele godine

Najviše će na tom području zaposliti Jadran d.d. iz Crikvenice, LRH Opatija te Imperial Rab – ukupno više od tisuću sezonskih radnika. S tim da ih i ne traže preko Zavoda za zapošljavanje, što dodatno govori o velikom interesu za sezonce.

“Kod nas nema posebnog natječaja za primanje sezonaca, već molbe primamo tijekom cijele godine. Kuhari, konobari, recepcioneri, čistačice, sobarice i pomoćno osoblje radna je snaga koja nam, kao i svakoj hotelskoj kući, treba u sezoni. Jadran d.d. ima 140 zaposlenih, u sezoni dođemo do 450 zaposlenika, a vjerujemo da ćemo ove sezone imati čak 500 radnika i da će potreba za sezoncima biti veća, pa da ćemo ih zaposliti oko 350”, kazao je Novom listu predsjednik uprave crikveničkog Jadrana Dino Manestar dodavši da se svi zainteresirani uvijek mogu javiti u njihovu službu upravljanja ljudskim resursima.

NUDE SMJEŠTAJ I EDUKACIJU: Samo jedna hotelska kuća zapošljava 600 ljudi

Sve je teže naći konobare i kuhare

Liburnija Riviera Hoteli iz Opatije pve će sezone zaposliti oko 450 sezonskih radnika. Natječaje su objavili početkom veljače, a najteže im je, kažu ondje, naći samostalne kuhare i konobare. Najviše zamolbi stiže, pak, za pomoćno osoblje.

U rapskom Imperialu zaposlit će oko 270 sezonaca, a možda i 300, od toga stotinu domaćih s Raba, a ostale najviše iz Bjelovara i Slavonije.

“To su naši stalni sezonci koji nam se svake godine vraćaju. To nam odgovara jer smo ih educirali i ne moramo ih ispočetka učiti poslu. S njima imamo uhodan posao i svake godine im produljujemo ugovore”, kaže direktor Imperijala Vlado Miš. I on ističe kako im je sve veći problem naći konobare.

POČELA POTRAGA ZA SEZONCIMA: Šibenski hoteli i restorani traže radnu snagu

Valamar će zaposliti 3.000 ljudi u špici sezone

U najvećoj hotelskoj tvrtki u Hrvatskoj, Valamar Rivieri, ove godine samo na području otoka Krka planiraju zaposliti oko 400 sezonskih radnika u svojim hotelima i ljetovalištima te kampovima na Krku,dok na ostalim svojim destinacijama ( Poreč, Rabac, Dubrovnik…) planiraju zaposliti ukupno 3.000 radnika u visokoj sezoni.

I u Valamaru su deficitarni s konobarima i kuharima.

 

Povratak na Net.hr