DAN BORBE PROTIV NASILJA

‘PRIJETIO MI JE UBOJSTVOM, A SAD ŠEĆE DOK SAM JA U ‘ZATVORU’: Tragične žene koje su trpjele zlostavljanje

Broj žena koje su svoj ostanak u okruženju obiteljskog nasilja platile životom značajno se povećao u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je sustav u cijelosti zakazao i u kojoj se itekako zaostaje u obrani prava zlostavljanih žena.

“Počeo me tući, onda vrijeđati da sam kurva, da se ne znam brinuti o djetetu. Dijete je sve više i više bilo u strahu, počelo je biti plačljivo. U strahu, isto kao i ja”, priča za Novu TV jedna od žrtava obiteljskog nasilja skrivajući svoj identitet da je zlostavljač ne prepozna.

Ni njezina kolegica nije mnogo bolje prošla.

Treba se maknuti zbog djece

“Smaknut ću te, bacit ću te niz stepenice, bacit ću te kroz balkon.. Dizao je pištolj, pucao, nož’ , priča te dodaje kako se zbog djece iz takve sredine mora otići što prije.

Obje žene žele poslati poruku svima onima koje nisu poput njih napravile pravi iskorak i napustile svoje zlostavljače. Za neke od njih već je sada prekasno, a crna statistika pokazuje kako se broj žrtava nasilja povećava pa tako svaki mjesec u Hrvatskoj bivši ili sadašnji partner jednoj ženi oduzme život.

“Ove je godine, do kraja listopada, ubijeno 16 žena. U posljednjih 10 godina je to najveći postotak. Inače, na godišnjoj razini je bio od 11-13 žena”, kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

‘Bojim se da ga ne sretnem’

Sustav je zakazao, tvrde žrtve, a struka potvrđuje.

“Zašto žrtva uvijek mora biti žrtva svugdje? Jako mi je teško, ja sam kao u zatvoru. Bojite se da ga ne sretnete, ne krećete se… On je na slobodi, ne snosi dio odgovornosti. Ono sve što ste stekli zajedno – on to lagodno koristi”, priča žrtva.

Iskustva s nasilnim suprugom ima i Šibenčanka koju je redakcija portala Šibenik.in radi zaštite nazvala Milena.

‘Mislila sam da se to događa samo u filmovima’

‘Nije baš da nije bilo znakova po kojima sam već na početku mogla naslutiti da bi stvari mogle krenuti po zlu, ali nekako ne obraćaš pozornost na to. Misliš da se to nikad ne bi moglo dogoditi baš tebi, a čak i onda kad se počne događati, i dalje ne vjeruješ da si upravo ti od svih ljudi na svijetu u situaciji kakve si ranije gledala samo u filmovima’, rekla je.

Pomorca Marija upoznala je jednog ljeta, dok je radila kao recepcionerka u hotelu.

Romantika je počela pucati čim je zatrudnjela, Mario je postajao sve hladniji prema njoj.

‘Počeo se okrutno šaliti i govoriti mi kako s obzirom da nosim njegovo dijete, napokon imam dozvolu za rađanje. Onda je počeo govoriti da ne smijem više raditi jer ‘da sam njegova i što ja imam raditi po tamo nekim hotelima’. Nije me puštao na miru. Nikamo nisam mogla ići sama, bez njega. Počeo mi je zabranjivati posjete prijatelja i polako me izolirao od svih’, rekao je.

Provocirajuće šale uskoro su se pretvorile u otvoreno vrijeđanje, a Milena je uskoro saznala i za njegov problem s alkoholom.

Pijani agresivac

‘Bio je onaj tip pijanca koji boce skriva po kući. Nisam ga više mogla podnijeti, ali nisam znala što napraviti. Htjela sam otići, ali nisam znala gdje ili kome se obratiti onakva bez posla i s tromjesečnim djetetom’, ispričala je.

Ubrzo su preselili u dom njezine majke. Mario je nastavio s alkoholiziranjem i agresivnim ponašanjem. Teško psihičko maltretiranje počeo je upotpunjavati pljuskom po licu i grubim povlačenjem za kosu. Milena se uglavnom ponizno povlačila. Sve do jednog trenutka.

zlostavljanje

‘Totalno pijan, počeo me zvati pogrdnim imenima i prijetiti. ‘Kurvo, kosti ću ti razbiti! Kravo jedna, facu ću ti rastaviti…’, i tada sam prvi put i ja pukla. Dok je nasrtao prema meni, povikala sam ‘Dosta debilu! Ostavi me se, nećeš više!’ i rekla majci da zove policiju. I pogriješila jer ispada da je to bilo najgore što sam mogla napraviti’, ispričala je.

U stan je ubrzo stigla policija, a Marija su priveli. Zato jer je policiju zvala njezina majka, a ne ona osobno, zaradila je prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

Bolje bi prošla da ga je pustila da je istuče

‘Mene su ujutro u suzama otpratili na Prekršajni sud u Šibeniku, a da uopće nisam bila svjesna da sam okrivljenik u postupku jer me on optužio da sam ga napala, vrijeđala i vukla za majicu. Zakon je takav da ženi nije dopušteno odgovoriti na uvredu pa ako me on nazove kurvom, a ja mu kažem da je imbecil, zakonodavac smatra da smo podjednako krivi. Bez obzira što sam ja u ovom slučaju odgovorila u samoobrani. Ironija je u tome da bih pred sudom mnogo bolje prošla da me snažno udario i nanio mi ozljede, a ovako sam ispala kriva koliko i on’, rekla je Milena.

Specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović upozorava kako Hrvatska zaostaje za regijom u rješavanju problematike. “Države iz regije su ratificirale Istanbulsku konvenciju, konvenciju Vijeća Europe za sprječavanje nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, Hrvatska nije”, ističe ona.

U Hrvatskoj ne postoji ni dovoljan broj skloništa za žrtve. Prema riječima Mirjane Duduković iz Ženske grupe Korak, trebalo bi ih, prema broju stanovnika, biti dvostruko više.

Povratak na Net.hr