Play ponuda

Prijeti joj kazna od 30.000 kuna zbog čuvanja djece

shimmer fallback

Umirovljenica iz Delnica koja je prijavljena zbog rada na crno, jer je svoju mizernu mirovinu od 1.

27.4.2012.
7:05
Play ponuda

Nesretnoj umirovljenici Mirjani Rogić prijeti kazna od 15 do 30.000 kuna, a zbog davanja djece na čuvanje osobi koja nema prijavljen obrt, mlade mame i njihove obitelji mogle bi u državni proračun uplatiti od tri do 10.000 kuna!

Uz Mirjanu Rogić strah i ogorčenje vlada i kod prijavljenih mama koje potpuno opravdano ne razumiju kako ih se može kažnjavati stoga što su – brinule o djeci! Naime, u Delnicama uopće ne postoje dječje jaslice.

Jesmo li djecu trebali zaključati u kupaonicu?

"Jesmo li, sudeći po tim našim zakonima, trebali dijete zaključati u kupaonicu i pustiti ga dok se ne vratimo s posla? Je li bolje to, ili ovo što smo radile kad smo našle ženu koju znamo da nam čuva dijete", komentirala je jedna od majki za Novi list.

Druga, koja se nedavno sa suprugom iz Rijeke vratila u Delnice, najavila je da će ubrzo promijeniti životnu sredinu i vratiti se u Rijeku.

Radila 30 godina, a mirovina joj 1.500 kn

Inače, Mirjana Rogić je punih trideset godina radila u nekadašnjem drvoprerađivačkom poduzeću Jela koje je sredinom devedesetih pojela privatizacija i pretvorba, a nakon što je izgubila posao neko je vrijeme provela na Zavodu za zapošljavanje. Čuvati djecu počela je prije tri godine, i to, kaže, slučajno.

"Nikad nisam voljela biti besposlena pa sam prije tri godine prihvatila ponudu poznanice da im pričuvam dijete dok oni rade. Čim sam počela vidjela sam da je to divno, zaljubila se u to dijete, a i ono je postalo vezano uz mene, pa mi sve to skupa i nije bio neki posao, nego veliko zadovoljstvo. Kad mojoj poznanici nakon nekoliko mjeseci više nije trebalo čuvati dijete bilo mi je žao, ali su se ubrzo javili drugi ljudi koji su čuli da sam čuvala to dijete. I tako sam počela čuvati djecu svojih prijatelja i poznanika, i to ponajprije jer zaista uživam u djeci, volim biti s njima i ništa mi nije bilo teško. Strah me je da je prijava došla od osobe koja misli da sam ja zarađivala velike novce, a stvarnost je potpuno drugačija", ispričala je Mirjana Rogić.

"Kad su mi na vrata došli inspektori i kad mi je došlo rješenje o gospodarskom kriminalu, zaista sam doživjela šok i stalno o tome mislim jer mi nije jasno što sam to napravila krivo i kako je moguće da nam se prijeti ovako visokim kaznama", kazala je Mirjana Rogić.

Na pitanje što ako joj sud odredi visoku kaznu nije znala što reći jer novca za tako drakonske kazne – nema!

Play ponuda
Play ponuda