Prijete i ponižavaju liječnike, a ugrožavaju život svojeg djeteta

Koliko radikalni i agresivni znaju biti roditelji u želji da zaštite svoje dijete od cjepiva koja smatraju opasnim i za zdravlje nepotrebnim proizvodom farmaceutske industrije, potvrđuje primjer pedijatrice Jasne Žirovnik, koja je o slučaju progovorila u novinama.

Ova riječka liječnica već mjesecima trpi napade i ponižavanja od strane jednog roditeljskog para, koji je, po svoj prilici, bombardiran poluinformacijama s interneta, odlučio svojem djetetu uskratiti sva cjepiva propisana kalendarom cijepljenja. Njihov je jednogodišnjak dosad propustio osam doza cjepiva, između ostalog i cjepiva protiv tetanusa, difterije, dječje paralize, hepatitisa.

”Nevjerojatno je s koliko uvjerenja nastupaju takvi roditelji iako nemaju nikakvu medicinsku naobrazbu. Računaju na kolektivni imunitet stečen desetljećima sustavnog cijepljenja djece, a nisu svjesni da im dijete može pasti u parku, razbiti koljeno i umrijeti od tetanusa”, kaže doktorica Jasna Žirovnik.

Takvi se roditelji, kaže, ponašaju kao da znaju sve, a liječnike koji ih žele informirati prozivaju, prijete i vrijeđaju. Umjesto da potpiše obrazac kojim potvrđuje da odbija cijepiti dijete, otac spomenutog jednogodišnjaka liječnici je, pozivajući se na zakonsko pravo pacijenta na informiranost, dao popis od 13 pitanja da mu na njih odgovori. U protivnom, priprijetio joj je da će zbog odbijanja da mu da punu informaciju, po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, platiti novčanu kaznu od 5.000 do 10.000 kuna, a zdravstvena ustanova u kojoj radi do 50.000 kuna.

Okupljeni oko udruge Život ili cijepljenje, koja na svojim internetskim stranicama zarazne bolesti prikazuje kao povremeni prirodni fenomen, a potpuno zanemaruje stotine tisuća ljudi koje su takve bolesti pokosile, roditelji protivnici cijepljenja uvjereni su da je cijepljenje masovno trovanje krvi smišljeno jedino radi zarade farmaceutske industrije. Posljedice su, tvrde, širenje autizma, multiple skleroze i drugih teških bolesti koje su po njima posljedica cijepljenja.

Djeca u velikom riziku

S takvim je ljudima, kaže riječka pedijatrica, jako teško razgovarati jer su zadojeni onime što su pročitali na internetu.

”Ta je skupina strašno uzela maha, što postaje opasno. Zdravstvene bi vlasti morale educirati populaciju o bolestima protiv kojih se danas cijepimo, pokazati grozomorne slike bebe s neonatalnim tetanusom, da ti roditelji znaju u kakvom su riziku njihova djeca”, zaključuje Žirovnik za Novi list.

Da broj roditelja koji pripadaju toj skupini doista raste, potvrdili su najnoviji podaci Ministarstva zdravlja po kojima su u 2013. godini prijavljena 143 slučaja odbijanja cijepljenja od strane roditelja.

Povratak na Net.hr