DEBLOKADA DUBROVNIKA

PRIJE TOČNO 25 GODINA OSLOBOĐEN JE JUG HRVATSKE: Bila je to teška i krvava borba u strašno teškim uvjetima

U Dubrovniku u subotu počinje dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija ‘Oslobađanje juga Hrvatske’, kojima je deblokiran Dubrovnik i oslobođen okupirani hrvatski teritorij, a središnja svečanost bit će u nedjelju u luci Gruž.

Na prostoru luke Gruž građani će u subotu moći obići taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Republike Hrvatske, a navečer će se ispred crkve Svetog Vlaha održati koncert Orkestra OS RH i Klape ‘Sveti Juraj’.

Vrhunac proslave u nedelju

Središnji dio svečane proslave u nedjelju, 29. listopada, počet će u 8 sati budnicom na ulicama Dubrovnika u izvedbi Orkestra OS RH. Slijedi svečani mimohod postrojbi od povijesne jezgre do luke Gruž, gdje će se održati i svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje 29. listopada 1992. kad je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo.

Na svečanosti će također sudjelovati i Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluje’.

Očekuje se da će svečanosti u nedjelju nazočiti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Poginulo preko 240 pripadnika oružanih snaga

Raspored snaga tijekom opsade gradaFoto: Wikimedia

Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, vojno redarstvena operacija ‘Oslobađanje juga Hrvatske’ obuhvaća više akcija i operacija koje su započele u proljeće 1992. i trajale do listopada iste godine. Rezultat operacije bio je deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija. Najveći doprinos tome dale su 1. i 4. gardijska brigada, a značajna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

DAN KAD JE FOTOGRAFIJA HEROJA DOMOVINSKOG RATA OBIŠLA SVIJET: ‘Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate’

Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika hrvatskih snaga. U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 kilometara četvornih ili osam posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Ta velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992. kad je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr