OSLOBOĐEN 2012.

PRIJE 12 GODINA UHIĆEN JE ANTE GOTOVINA: Od bijega i skrivanja na Kanarima do oslobađajuće presude u Haagu

Ante Gotovina bio je u bijegu od podizanja optužnice protiv njega, a uhićen je 7. prosinca 2005. godine prilikom večere s prijateljem u jednom restoranu na Kanarima.

Na današnji je dan prije 12 godina u restoranu na Kanarskim otocima uhićen Ante Gotovina.

Optužnica Haškog suda podignuta 2001.

Uhićen je po optužnici Haškog suda podignutoj 2001. godine, a u kojoj se Gotovinu teretilo za ratne zločine i etničko čišćenje u operaciji Oluja 1995. godine.

Nakon izdavanja optužnice, Gotovina ju je odbio primiti i od tada se na Kanarima skrivao nekoliko godina prije nego što je uhićen.

Nakon uhićenja je najprije zatvoren u španjolskom zatvoru u blizini Madrida, a zatim je prebačen u UN-ov zatvor u Nizozemskoj, Schevenigen.

U ožujku 2008. počelo je suđenje trojici generala: Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Tvrdili su da nisu krivi, a Haški je sud u prvostupanjskoj odluci 2011. godine Gotovinu proglasdio krivim u nepravomoćnoj odluci.

Oslobođenje svih optužbi za trojicu generala

Sud je istaknuo da Gotovinu smatra krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, ubojstva, razaranje, deportacije i okrutnosti. Tada mu je određena zatvorska kazna od 24 godine, no u drugostupanjskoj je presudi, 16. studenog 2012. general Gotovina oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu. S njim su oslobođeni i Čermak i Markač, nakon čega je u Hrvatskoj uslijedilo veliko slavlje.

Gotovina se nakon izlaska iz zatvora počeo baviti uzgojem tuna u Pakoštanima.

Povratak na Net.hr