Neki su najozbiljnije shvatili novi zakon, krenuli prijavljivati

Čini se da su roditelji ozbiljno shvatili da njihova djeca moraju bez prigovora izvršavati zadaće u skladu sa svojom dobi. Neki roditelji već su se požalili da su sobe njihove djece neuredne i prigovorili zbog toga.

Na temelju novog Obiteljskog zakona, koji je stupio na snagu 1. rujna, dijete ima svoja prava, ali i obveze, i to prema jasno navedenim definicijama. Roditelji nezadovoljni ispunjavanjem obveza svoje djece, kako doznaje Glas Slavonije, već su se obraćali osječkom Centru za socijalnu skrb!?

Sobe djece su neuredne, a djeca smatraju da baš tako trebaju izgledati

“Ima roditelja koji su se požalili da su sobe njihove djece neuredne i prigovorili zbog toga. Uvjerili smo se u neke primjedbe, no naravno, za dijete ne postoje nikakve sankcije s naše strane. Zanimljivo je da djeca smatraju kako su im sobe sasvim dobre i da upravo tako trebaju izgledati kako su ih oni ostavili. Inače, dobro je da djeca imaju svoje obveze, a nakon toga, kada postanu punoljetni i obveze prema roditeljima. Naravno, obveze djeteta na temelju Obiteljskog zakona primjerene su njegovoj dobi”, rekla je Zorica Wild iz osječkog Centra za socijalnu skrb, dodajući i da je uputno da roditelji odmalena uče svoju djecu da im pomažu po kući kako bi se takve navike zadržale i poslije kad je dijete sposobno sudjelovati u obiteljskom životu i radu.

Odgovornost je na roditeljima

“Obveze djeteta u Obiteljskom zakonu vrlo su diskutabilne budući da ne postoje nikakve sankcije. Nije napisano što će se dogoditi ako se dijete ne pridržava obveza. Roditelji zapravo imaju pred sobom odgovornost kako naučiti dijete da ono postane samostalno, samoinicijativno i odgovorno. Zanimljivo je da kad razgovaramo s djecom o pravilima ponašanja, oni budu stroži prema samima sebi i daju si više zadataka nego što smo im mi planirali dati”, kazala je Ela Vilupek, predsjednica osječkog Centra za socijalnu skrb.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr