IZBOR ZA ŠEFA DSV-A

PRIJAVA ZLATE ĐURĐEVIĆ JOŠ NIJE STIGLA, A ROK JE ISTEKAO: ‘Nisam iznenađen, kolegica je rekla da još uvijek piše’

‘Jedna je kolegica pravnica iz Splita Snježana Rizman, druga je prijava Lane Peto Kujundžić, a treća je prijava dr. Šime Savića. Prijava se mogla primati do danas u ponoć’

U ponoć je istekao rok javnog poziva za čelnu osobu Vrhovnog suda, ali u Državno sudbeno vijeće (DSV) još uvijek nije stigla prijava Zlate Đurđević oko koje su se žestoko sukobili premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović.

Darko Milković, predsjednik Državnog sudbenog vijeća, rekao je danas u “Novom danu” N1 televizije da ga nije iznenadilo što prijava Zlate Đurđević još nije stigla. “Kolegica rekla da još uvijek piše prijavu. Tako da još uvijek može stići njena prijava”, kazao je.

Istaknuo je da bi se raspisao novi javni poziv ako ovaj javni poziv ne bi uspio. “Trebali bismo dobiti obavijest predsjednika Republike da njegova kandidatkinja nije dobila dovoljan broj glasova ili bismo čekali službenu obavijest Sabora”, ističe.

NOVI POKUŠAJ IZBORA PREDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA: Do sinoć su došle tri kandidature, pogledajte o kome je riječ

Čekat će do srijede

Milković je potvrdio da su do jučer zaprimljene tri prijave. “Jedna je kolegica pravnica iz Splita Snježana Rizman, druga je prijava Lane Peto Kujundžić, a treća je prijava dr. Šime Savića. Prijava se mogla primati do danas u ponoć, pa se može dogoditi da stigne još neka prijava poštom”, objasnio je.

Na prijave poštom, kaže, čekat će do srijede jer se prema pravilima pošte, preporučena pošiljka dostavlja u roku 48 sati. Sve tri prijave će biti poslane Uredu predsjednika Republike.

Upitan što bi se dogodilo da nitko nije poslao prijavu za predsjednika DSV-a, kaže: “Točno je da to nije propisano, ali čini mi se da bi predsjednik mogao predložiti kandidate za suce Vrhovnog suda. Legitimno je pravo da profesorica Đurđević bude njegov izbor”, kaže Milković.

Govoreći o tome da na ovoj sjednici nije izabran predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, kaže da to nije ništa novo te da se relativno često zna dogoditi da DSV u prvom natječaju odmah ne izabere osobu koju će imenovati za predsjednika suda. “Sud i dalje funkcionira, ima svog vršitelja dužnosti. Nitko od kandidata zasad nije uspio skupiti 6 glasova koliko mu je potrebno za izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu”, rekao je za N1.

PODRŠKU MILANOVIĆA IMA, ALI ZLATA ĐURĐEVIĆ ‘VISI’: Ima 70 glasova protiv sebe, može je spasiti ‘preobraćenje’ Mosta i Škorinih

Povratak na Net.hr