Prosječna neto plaća u Hrvatskoj lagano je narasla i sada iznosi oko 7.000 kuna, kaže statistika. Podaci Državnog zavoda za statistiku kažu da se prosječna neto plaća u veljači popela na 7.038, što je za mnoge radnike u Hrvatskoj i dalje nedostižan iznos te o njemu mogu samo sanjati.

Slavonac Emerik je zavarivač te se prekvalificirao. Ovaj 28-godišnjak iz Slavonskog Broda, premda živi u Hrvatskoj radi za inozemnu plaću, a za portal Dalmacija danas otkrio je da su vani primanja četiri puta veća nego u Lijepoj našoj.

"4.000 do 5.000 kuna za dvoje ljudi, za nekakav početak mislim da je stvarno nemoguće nešto s tim napraviti", govori Emerik.

'Živimo od mjeseca do mjeseca'

Radnici s prosječnom plaćom vele da se s njom "živi od mjeseca do mjeseca". Splićani su ispričali kako "nemaju nikakve štednje i da im je život preživljavanje".

"Prihodima sam prilično zadovoljna, ne živim samo od plaće, imam i sa strane još nekih svojih poslovanja, kad bi se živjelo samo od plaće bilo bi malo teže", rekla je za Dalmacija danas Suzana iz Splita.

Niti medicinske sestre u Hrvatskoj ne zarađuju prosječnu plaću iz statistike. Kada je riječ o toj struci, uvijek se kaže da je tražena, osobito u inozemstvu, gdje medicinske sestre zaista zarađuju cifru veću od 7.500 kuna.

"Imaju 6.500 ili 7.000 kuna plaće, opet ovisi o radnom mjestu, je li medicinska sestra na odjelu, je li u intenzivnoj… Dakle naša plaća nije od 1000 eura kako se svi referiraju na europske norme i standarde", rekla je za Dnevnik Nove TVBranka Grgurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Prosvjetni radnici najlošije plaćani radnici s visokom stručnom spremom

“Kada govorimo o visokoj stručnoj spremni tu su sigurno naravno iz graditeljstva, liječnici, medicinske sestre su tražene, diplomirani ekonomisti primjećujemo da su isto traženi", objasnio je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Osobe s visokom stručnom spremom, ali najlošijim plaćama su prosvjetni radnici. Oni poručuju da još uvijek čekaju da im se dvostruki rad plati.

"U odnosu trenutno nakon postignutih povećanja štrajkom mi još uvijek, budući da imamo najveći postotak osoba s visokom stručnom spremom, mi još uvijek jesmo na začelju tog popisa", veli sindikalistica Ana Tuškan.

Poruka iz Vlade glasi da se rad na boljim plaćama građana nastavlja, a ministar financija Zdravko Marić izjavio je da su plaće ključni imperativ i da uvijek treba činiti još više.

Od početka 2021. broj nezaposlenih pao je za 16.000, a trenutačno je registrirano 149.000 nezaposlenih osoba.