OPREZ!

PREVARANTI I DALJE OPERIRAJU: Nakon što su raskrinkani, promijenili su ime tvrtke i nastavili ‘poslovati’. Sada bježe od kamera…

Ekipa Provjerenog Nove TV prije pola godine je izvještavala o prijevarama jedne tvrtke, tvrdeći da održava prezentacije na kojima obavlja zdravstvene preglede. Iako je utvrđeno da krše zakon te su kažnjeni, ipak ne odustaju od svog ‘posla’. Kamere su ovog puta zabilježile bijeg, prijetnje i suočavanje s policijom.

Šest mjeseci nakon prvog razotkrivanja i kazne, tvrtka je promijenila ime i nastavlja sa svojom praksom. Na prezentaciji u jednom zagrebačkog hotelu prodaju posuđe, kreme, fotelje, i to po vrlo visokoj cijeni. Jedna je žena kupila fotelju za čak 21.000 kuna, a dobila je jamstveni list star samo mjesec dana, no od tvrtke Oxyness iz Osijeka koja već mjesecima ne radi.

‘Nisam bio ja nego moj brat blizanac’

Podsjetimo, u rujnu prošle godine je raskrinkana njihova prijevara u Rijeci , kad je utvrđeno kršenje zakona jer tvrtka Oxyness iz Osijeka nije imala potrebne dozvole za obavljanje zdravstvenih pregleda građana.

No to ih nije spriječilo da otvore novu tvrtku i nastave varati građane, kako su ranije iz Ministarstva zdravlja i predvidjeli. Naziv tvrtke je promijenjen u Istria gold pa je poslovanje nastavljeno, a kao osnivač te, ali i svih ostalih takvih tvrtki, upisan je David Koscenda. Sve su tvrtke registrirane na istim adresama.

Nakon prezentacije na koju je došla ekipa Provjerenog, čovjek koji je u kombiju prevozio masažnu fotelju nije htio razgovarati, a kolege, posebno gospodin koji govori mađarski, u trku je prošao kraj novinara i kamera, a nije se htio čak ni rukovati. Uz to je prijetio i policijom.

Kasnije je prevoditelj, isti onaj koji je bio u na prezentaciji u Rijeci, ustvrdio da je tamo bio njegov brat blizanac, a ne on. Pobjegli su u hotel kad su shvatili da policija nije na njihovoj strani jer je snimanje na javnim površinama dopušteno.

Uopće nisu liječnici nego telefonisti

Jedna osoba koja je ranije radila za istu tvrtku potvrdila je da se bave prijevarama. Sada, ali i ranije na prezentaciji u Rijeci. Na svojim prezentacijama navodna tvrtka nudi liječničke preglede, nakon kojih nude rješenje za određene zdravstvene probleme, poput kupnje madraca, pulsirajućih uređaja, vitamina, a oni koji se na prezentacijama predstavljaju kao liječnici, to uopće nisu, već su samo telefonisti.

Za te prijevare zna i Ministarstvo zdravlja i HZZO. Ministarstvo gospodarstva pokušalo je provesti inspekcijeki nadzor, ali u sjedištu tvrtke u Varaždinu nije bilo nikoga, kao i na drugim adresama. Zaposlenici su u međuvremenu odjavljeni, a tvrtka ugašena.

Mnogi koje su prevarili to su shvatili tek kad su cijelu priču vidjeli na televiziji. Dogodilo im se to da su kupili neki ponuđeni proizvod, primjerice, ‘čudotvorni madrac’, a nakon priloga su im uplatnice prestale stizati, a kasnije su dobili obavijest o cesiji. U društvu za zaštitu potrošača također su čuli za ovaj slučaj, a potvrdili su da ugovor o cesiji nije valjan.

Iako su svi relevantni akteri upoznati s time da ovakve prevare postoje, to nije dovoljno za njihovo zaustavljanje pa ovi prevaranti operiraju i dalje, samo pod drugim imenom.

Povratak na Net.hr