Prestao plaćati kredit i diže tužbu protiv banke

shimmer fallback

'Da odmah razjasnim: nisam od onih koji nisu znali u što ulaze. Dobro sam pročitao svako slovo ugovora.

17.9.2012.
7:02

Obrtnik koji je odlučio prestati plaćati kredit i podići prvu privatnu tužbu protiv banke u Hrvatskoj, idućeg tjedna sudu predaje tužbu na 40 stranica. Odluku da prestane plaćati kredit od 85.000 švicarskih franaka, koji se obvezao isplatiti u 22 godine, objasnio je Jutarnjem listu.

S 4,25 na 6,25 posto kamata

Kaže, kada je digao kredit 2006. godine, kamata je iznosila 4,25 posto. Godinu dana poslije povećana je na 5,25 posto, zatim je pred kraj iste godine narasla na 6 posto, a 2008. godine iznosila je 6,25 posto. "Tada sam pukao. Rata mi je 2006. godine iznosila 4.500 kuna, a sada je 9.000 kuna. Od toga 53 posto čini kamatna stopa, a 47 posto je tečaj franka", kaže obrtnik kojem je zbog krize propao posao, morao je dati otkaze te je i sam ostao bez primanja. Pokušaji dogovora s bankom, kaže, nisu uspjeli: na reklamacije i pritužbe mu nikad nisu pisano odgovorili, nego bi ga zvali u banku gdje bi ga "uvalili nekom službeniku koji bi me na brzinu smirio i zatim otpilio".

'Ispada da moram vratiti milijun kuna'

"E onda sam odlučio da više neću plaćati kredit. Pa digao sam 450.000 kuna vezano za franak i obvezao se vratiti 650.000 kuna u 22 godine, a samo sam u ovih šest godina već otplatio 230.000 kuna. Zbog rasta franka, a posebice zbog toliko uvećane kamate, ispada da sada moram vratiti točno milijun kuna!", nastavlja obrtnik. Poručuje da bi se trebalo ugledati na Srbiju (gdje je već podignuto mnogo privatnih tužbi protiv banaka) te se organizirati i zasuti sudove stotinama privatnih tužbi. "Borit ću se do kraja, nisam ja svoj novac našao na cesti", zaključuje podnositelj prve privatne tužbe protiv banke u Hrvatskoj.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali