TUŽAN EPILOG

PRESICA CENTRA IZ NOVE GRADIŠKE: ‘Nije bilo informacija da postoji zlostavljanje prema curici…. Prijeti se socijalnim radnicima’

Tema presice je tragično preminula djevojčica čija je smrt potresla Hrvatsku

Još se čeka nalaz stručnih službi u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice. Potvrdile su to u utorak ravnateljica Zavoda za socijalni rad Tatjana Katkić Stanić i novoizabrana ravnateljica novogradiškog Centra za socijalnu skrb Marija Jugović.

“Čekamo nalaze stručnih služni temeljem kojih ćemo dalje postupati. Ništa još nije zaprimljeno u centru”, rekla je ravnateljica Jugović kojoj je danas bio i prvi radni dan.

Jugović je izvijestila da na radnom mjestu nije samo jedna djelatnica koja je oboljela od koronavirusa.

Na pitanje novinara nije željela komentirati izjave bake preminule djevojčice da je Centru za socijalnu skrb više puta prijavljivala masnice i svrab na djetetu, ali da djelatnici Centra nisu reagirali te ponovila da čekaju nalaze inspekcije i stručnih službi.

JELENA VELJAČA SE SASTALA S MINISTROM: ‘Želim se ispričati, pojavila se tvrdnja da provodimo linč protiv socijalnih radnika’

‘Nije naznaka zlostavljanja prema curici’

“Prema inputima koje smo dosad vidjeli, nije bilo podataka zdravstvene službe da postoji vid zlostavljanja, ni prema djetetu koje je, nažalost, preminulo ni prema ostaloj djeci koja su bila u obitelji”, kazala je.

“Prema procjeni, obiteljske okolnosti su se promijenile, roditelji su stvorili uvjete za život djeteta. Osnovne su uvjete osigurali, da među roditeljima nema sukoba, što je bio povod za izdvajanje prvog djeteta. To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti sudu da se i ta djevojčica vratila u obitelj. Kad se procjenjuje rizik, procjenjuje se uvijek za svu djecu u obitelji”, rekla je Katkić Stanić.

Djelatnici ostaju na radnom mjestu

Na presici je govorila i vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra Maja Jugović.

Izvijestila je da joj je prvi korak bio razgovor s djelatnicima koji su bili u stručnom timu da bi se vidjelo kako su bile donošene odluke. Potvrdila je da djelatnici koji su bili uključeni u tragični slučaj i dalje ostaju na radnom mjestu obavljati redovne zadatke, uz analizu svake situacije. O troje djece koja su izdvojena iz iste obitelji Jugović kaže kako su dobro i da su nadalje u udomiteljskoj obitelji.

Djelatnici Zavoda za socijalni rad danas su bili u Novoj Gradiški kako bi se pružila stručna pomoć Centru za socijalnu skrb i analizirali tragični događaj kako bi se izbjegle slične situacije u budućnosti.

Preminula djevojčica, zbog koje javnost traži odgovornost nadležnih, već je bila izdvajana iz biološke obitelji zbog nepovoljne situacije, ali je ponovno vraćena jer su, prema procjeni stručnjaka, roditelji popravili uvjete za zajednički život. U međuvremenu, u istoj su obitelji rođena još dva djeteta. Međutim, za dvogodišnju djevojčicu ponovno se situacija pogoršala. Katkić Stanić rekla je da je djevojčica zbog toga, dan prije nego što je pretučena, bila na psihološkoj obradi u Centru za socijalnu skrb, te da taj nalaz još nisu vidjeli.

Zbog nanošenja teških ozljeda koje su rezultirale smrću djevojčice, Županijsko državno odvjetništvo sumnjiči majku djevojčice, a i majku i oca sumnjiči za zanemarivanje djece. Oboje su trenutno u jednomjesečnom istražnom zatvoru.

Povratak na Net.hr