NISKE TEMPERATURE

STIŽE ZAHLADNJENJE, OBJAVLJENE PREPORUKE LIJEČNIKA: ‘U slučaju ovih simptoma javite se doktoru’

‘Rodbini i skrbnicima savjetuje se da u vrijeme hladnih mjeseci učestalo kontaktiraju stariju osobu’, jedna je od preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar za starije osobe u nadolazećim hladnim danima.

Uoči zahladnjenja koje se najavljuje idućih dana, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavio je u petak preporuke za starije osobe, kojima se savjetuje da izbjegavaju izlaganje hladnoći, osobito oboljeli od srčanih, respiratornih, endokrinih bolesti i demencija.

Starije osobe pripadaju rizičnoj skupini

Zbog sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, te nedostatne fizičke aktivnosti, starije osobe pripadaju rizičnoj skupini osobito osjetljivoj na hladnoću, navodi se u priopćenju Zavoda. Starijima se preporučuje slojevito odijevanje, zaštita glave i ruku od hladnoće, izbjegavanje težeg fizičkog rada na otvorenom i hodanja po zaleđenoj površini. Savjetuje im se i da uzimaju dovoljno tekućine u obliku toplih čajeva ili juha, te izbjegavaju alkoholna pića i više od dvije šalice kave dnevno.

Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa se preporučuje da prate vremensku prognozu i imaju termostat u kući (najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 stupnjeva Celzijevih).

Učestalo kontaktirajte starije

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kože, treba kontaktirati liječnika obiteljske medicine. Rodbini i skrbnicima savjetuje se da u vrijeme hladnih mjeseci učestalo kontaktiraju stariju osobu. Starija osoba kod sebe treba uvijek imati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može obratiti.

Povratak na Net.hr