U 67. godini

Preminuo poduzetnik Jakov Bienenfeld

Poznati poduzetnik Jakov Bienenfeld preminuo je u 67. godini života. Nakon dvije godine izgubio je bitku s teškom bolešću – karcinomom bubrega.

Jakov Bienenfeld bio je poznati poduzetnik, humanitarac, potpredsjednik stranke Bandić Milan 365 i član Židovske općine Zagreb.

Rođen je u Zagrebu 28. srpnja 1948. u židovskoj obitelji. Mnogi članovi njegove obitelji stradali su za vrijeme Holokausta. Bienenfeld je bio uspješan poduzetnik koji je posjedovao nekoliko uspješnih tvrtki, uključujući putničku agenciju i građevinsku firmu. Početkom devedesetih godina, kada je njegov biznis bio na vrhuncu, Bienenfeld je u Hrvatsku doveo poznatu njemačku robnu marku Escada čiji je bio ovlašteni zastupnik.

Spašavao ljude u Dubrovniku, Vukovaru i Sarajevu

Godine 1991., tijekom Domovinskog rata, Bienenfeld je suorganizirao konvoj na trajektu Ilirija koji je dopremio humanitarnu pomoć opkoljenom Dubrovniku. Nakon pada Vukovara aktivno je sudjelovao u pripremi planova za razmjenu zarobljenih Vukovaraca.

Bienenfeld je uspostavio vezu s Beogradom preko Pariza, te je 10. prosinca 1991. godine oslobođena prva grupa zarobljenih Vukovaraca među kojima su bili doktorica Vesna Bosanac, doktor Juraj Njavro, pater Ante Perković i drugi.

Uz pomoć general bojnika Slobodana Praljka, tijekom Opsade Sarajeva, Bienenfeld je organizirao spašavanje 1.200 židova iz Sarajeva.

Nije želio sinagogu

Bivši predsjednik Franjo Tuđman Bienenfeldu je 1994. ponudio da u Praškoj ulici u Zagrebu gradi sinagogu, no on je to odbio jer je smatrao da nije trenutak.

“Nije pristojno graditi velebnu sinagogu dok je širom Hrvatske srušeno 1.800 crkava i 2.000 škola”, rekao je tada. Isto mu je ponudio i bivši premijer Ivo Sanader, no on je opet ponudu odbio uz obrazloženje da to ne bi imao tko financirati.

Svoj stav je ponovio i u intervjuu za Telegram u srpnju prošle godine, s obrazloženjem da u nju ne bi imao tko dolaziti. Kazao je da u Zagrebu službeno živi oko petsto Židova, a da je “religiozno  njih 19”.

Povratak na Net.hr