U 81. GODINI

UMRO DON IVAN GRUBIŠIĆ: Bivši saborski zastupnik i jedan od najpoznatijih hrvatskih svećenika preminuo je u Splitu…

Poznati splitski svećenik don Ivan Grubišić umro je jutros u 81. godini života u Splitu

Doc. dr. sc. don Ivan Grubišić, poznati svećenik, sveučilišni profesor i saborski zastupnik preminuo je danas, izvijestili su u Nadbiskupiji splitsko-makarskoj.

Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. i na Filozofskom fakultetu u Zadru, (sociologiju i filozofiju). Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

 

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima.

U mirovini, predavao je i na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade Velimir Terzić za promicanje demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 2007. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi.

Don Ivan Grubišić bit će pokopan u utorak u 16 sati na groblju u rodnom Dicmu u obiteljsku grobnicu.

Crkva mu branila politiku

Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj “Savez za građansku i etičnu Hrvatsku”.  Vodstvo Katoličke Crkvemu je branilo od početka kandidaturu za aktivno bavljenje politikom nije dozvoljeno no on se nije obazirao na te zabrane.

Zbog toga mu je Splitsko-makarska nadbiskupija, tj. nadbiskup Marin Barišić izrekao kaznu obustave – suspenzije vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela zbog toga. Grubišić se žalio, no Vatikanska Kongregacija za kler odbila je njegovu žalbu. Bez obzira na suspenziju Grubišić je nastavio s političkim djelovanjem.

Na oproštajnom misi, okupilo se toliko vjernika da ju je morao služiti na otvorenom.

Po isteku don Grubišićeva zastupničkog mandata, Nadbiskupski ordinarijat splitsko-makarski u travnju 2016. godine ukinuo je tu suspenziju kada je don Grubišić od svojega ordinarija zatražio da mu kanonska kazna bude povučena jer je ispunio sve uvjete koji su mu bili određeni kaznenom mjerom iz siječnja 2012. godine.

‘Crveni pop’, a brata i oca mu ubili partizani

Zalagao se za reviziju, pa čak i raskid Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete stolice. Zagovarao je  crkveni porez, odnosno da vjernici plaćaju poseban porez, umjesto da crkva dobiva novac iz proračuna.

“Crkveni porez je uveden u Njemačkoj i točno se zna da svaki građanin koji želi iz svog poreza dio daje crkvi. Zna se koliko je crkva dobila i koliko i na što troši. Sve je transparentno, a kod nas ništa nije transparentno. I zašto bi jedan agnostik davao svoj novac crkvi”, pojasnio je  Grubišić.  Protivio se i nastavi vjeronauka u državnima školama.

Zbog svega toga dobivao je prijetnje, čak i smrću, koje su dolazile i od kolega svećenika. Također, časne sestre djeci su preporučivale da ne čitaju radove don Ivana, jer je “glavni mason u Splitu i pripadnik raznih tajnih društava”, a prodaja njegovih knjiga se sabotirala u crkvenim knjižarama i trgovinama.

Marginalni desni mediji prostački su ga napadali nazivajući ga “grotesknom figurom hrvatske političke scene koji stoji na braniku partije i udara po instituciji koja ga je 50 godina hranila”, a i oni umjereniji često su ga prozivali “crvenim” ili “partizanskim popom”.

“Smeta me kad me zovi crvenim popom, jer osobno moja obitelj a i ja bili smo žrtvama lijeve opcije. Ja sam bio dječak od kojih 6-7 godina kada su mi oca izveli iz kuće, on se više nikad nije vratio, sutradan su ga ubili. Brat mi je bio regrutiran u ustaše, on je završio u Kevinoj jami. Još nekoliko bližih rođaka mi je ubijeno, i sada mene optužuju da sam lijevi i crveni pop. To nema nikakve veze.”, kazao je Grubišić.

Povratak na Net.hr