TUŽNA VIJEST

PREMINUO DALIBOR JELAVIĆ: U 70. godini otišao je poznati akademski slikar

Jelavić je preminuo u 70. godini u Zagrebu

Akademski slikar i dragovoljac Domovinskog rata Dalibor Jelavić preminuo je u 70. godini u Zagrebu.

Dalibor Jelavić rođen je 29. svibnja 1949. u Beogradu. Od 1950. do 1960. živio je u Vrgorcu, potom u Metkoviću, a od 1961. u Zagrebu gdje je stekao osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Surađivao je s profesorom Krstom Hegedušićem u njegovom ateljeu na Rokovom perivoju u izradi kartona za freske spomenika na Tjentištu tijekom 1968. i 1969. te s s akademskim slikarom Edom Murtićem u nizu projekata (tapiserija, mozaik, keramika) kao njegov pomoćnik od 1969. do 1972.

Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. i postao suradnikom Majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1977. do 1979.

Godinu dana boravio je u Parizu i Rouenu gdje je nastao ciklus crteža Strašila. Od 1977. je član Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika, a također i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Dragovoljac Domovinskog rata

S grupom umjetnika (Hržić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) 1987. je utemeljio i vodio Trajnu radnu zajednicu – ArTreso gdje je djelovao do 1991. na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog dizajna. Dopredsjednik Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika je od 1990.

Godine 1991. postaje dragovoljac Domovinskoga rata. Također je suorganizator i osnivač “Satnije hrvatskih umjetnika” te je promoviran i odlikovan u više navrata.

Kao dopredsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika aktivno se zalagao za očuvanje rada društva i povrat u zgradu Doma likovnih umjetnika “Ivan Meštrović”.

Godine 1992. radio je u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na poslovima grafičkog dizajna.

Samostalno i grupno izlagao je u zemlji i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, Rumunjska, Crna Gora, Italija, BiH, Island, Belgija, Makedonija, SAD, Velika Britanija…). Umjetničko djelovanje ogleda se u različitim likovnim tehnikama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat), a u posljednje vrijeme i u stvaranju video-zapisa (dokumentarni film, TV-spotovi, 3D animacija). Za svoj je rad višekratno nagrađivan.

Povratak na Net.hr