TRAGEDIJA

PREMINULA MLADA TRUDNICA OBOLJELA OD COVIDA: Ravnatelj varaždinske bolnice: ‘Kontinuirano je na liječenju barem jedno dijete’

‘Već nakon pet-šest dana pacijenti završavaju u bolnici s naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru’

Nakon što je jučer ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, izjavio da je treći val epidemije koronavirusa gotov, da se krivulja se prelomila, a broj novooboljelih pada, danas je ravnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić u emisiji “Studio 4” HRT-a rekao da u Varaždinskoj županiji ne mogu reći da se krivulja prelomila.

“Možemo reći da se nadamo da se nalazimo na platou. Već tri tjedna broj novootkrivenih zaraženih kreće se blizu 150 i to sa odmakom rezultira velikim pritiskom na bolnički sustav. Za razliku od prethodnog vala kada smo bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom valu kasnimo 10-ak dana za ostatkom Hrvatske. Tijekom travnja u bolničkom sustavu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika.

Zadnjih pet-šest dana brojka se ustabilila na 170-180, što je manje nego u prethodnom valu, ali kliničke slike su puno teže. U ovom valu brojka hospitaliziranih je upola manja, ali brojka ljudi koji zahtijevaju intenzivno liječenje i respiratore je između 25-30”, rekao je, te dodao kako je noćas preminula mlada trudnica od 32 godine, koju su uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, teške upale pluća, preminula.

‘STROGI I BRZI LOCKDOWN BOLJI JE ZA ZDRAVSTVO, EKONOMIJU I LJUDSKA PRAVA’: Države koje su ga uvele imaju 25 puta manje mrtvih

Mlađi na intenzivnom liječenju

Kudelić je istaknuo da se prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila za 10-15 godina te je naveo tri razloga za to. “Prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je procijepljenost tog dijela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba”, rekao je te dodao kako se u kontinuitetu na liječenju nalazi barem jedno dijete.

“U prethodnom epidemiološkom valu ljudima se pogoršavalo nakon 10-15 dana, a danas je taj period kraći. Već nakon pet-šest dana pacijenti završavaju u bolnici s naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru”, kaže te ističe da je sve veći postotak teže oboljelih koji nemaju drugih komorbiditeta.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr