SPORNI MEMORANDUM

PREMIJER SE OGLASIO OKO IZDAJE NACIONALNIH INTERESA U INI: ‘Ćorić je sve detaljno objasnio, a Bernardić je nesposoban’

Nakon što je jutros otkriveno kako većina nafte iz rafinerije Sisak odlazi prema Mađarskoj, što je šef SDP-a Davor Bernardić nazvao nacionalnom izdajom, reagirao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a sve je komentirao i premijer Plenković

Nakon što su se u Nacionalu jutros pojavili napisi kako je ove godine preko Janafa iz Siska prebačeno 247.000 kuna nafte u rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, umjesto u Rijeku, reagirao je ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić. Istaknuo je kako je cilj Vlade snažna i jaka INA te je dodao da nije točno da je Hrvatska time došla u podređeni položaj spram MOL-a.

Dodao je i kako je on supotpisao sporni memorandum između INE i Janafa te da 9. lipnja očekuje prvi izvještaj stranih konzultanata, tvrtke Lazard koje bi trebalo pokazati procjenu vrijednosti naše najveće naftne kompanije. Dodao je i kako je prodaja nafte Mađarskoj dugoročno isplativija opcija za INU.

“Cijena sirove nafte stubokom pada, a vi me pitate da li smo mi izdali nacionalni interes time što se ta nafta i dalje prebacuje u Mađarsku. Dugoročno je isplativije, a vi ste me pitali da li hrvatska Vlada forsira prijevoz nafte. Mi forsiramo uspješnu i jaku Hrvatsku bez obzira kako postavili pitanja”, odgovorio je ministar na novinarska pitanja.

BOMBA PRED KRAJ MANDATA! Ministar Ćorić o spornom memorandumu o Ini: ‘Ja nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao kao svjedok’

Uništena strateška industrija

Još je jutros šef SDP-a Davor Bernardić reagirao na tekst Nacionala poručivši kako se radi o izdaji nacionalnih interesa.

“To je izdaja nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom”; rekao je Bernardić i upozorio kako je u zadnjih četiri godine zaslugom ove vlade uništena strateška hrvatska industrija (brodogradnja, Uljanik, rafinerija nafte u Sisku…) te dodao kako su toj odluci da hrvatska nafta direktno odlazi u mađarske rafinerije prethodile odluke da se zatvori sisačka rafinerija kao ni da ta nafta ne ide ni u riječku rafineriju.

Žalosnim smatra što smo u zadnje četiri godine slušali najave da će se INA vratiti u hrvatske ruke i da će vlada otkupiti INU. “Naravno da se od toga ništa nije dogodilo nego se kroz pogodovanje mađarskom vlasniku uništavala rafinerija Sisak i nafta otpremala u Mađarsku. To nije zaštita hrvatskih interesa, to je izdaja hrvatskih interesa”, poručio je.

BERNARDIĆ OPTUŽIO HDZ ZA IZDAJU NACIONALNIH INTERESA: ‘Kad dođemo na vlast, radikalno ćemo zaokrenuti priču oko INA-e’

Odluka nakon evaluacije

Na istup ministra Ćorića, ali i političkog mu oponenta Bernardića, reagirao je i sam premijer Andrej Plenković, rekavši kako Vlada štiti nacionalne interese u INI, iako prema Ćorićevim riječima, ne zna sve detalje memoranduma.

“Ina je jedna od najvećih kompanija koja je iznimno važna za energetsku sigurnost. Oko 10. lipnja tvrtka Lazard izaći će s prvom procjenom, evaluacijom stanja u kompaniji, i nakon toga ćemo odlučiti. A Bernardić dokazuje svoju nesposobnost čitav niz godina, a često i prelazi granicu dobrog ukusa čime se diskvalificira za bilo kakvu dužnost. Mislim da je ministar Ćorić sve detaljno objasnio, poručio je Jutarnjem Plenković na tu temu.

 

Povratak na Net.hr