NEMA ŽURBE

PREMIJER OTEŽE S IMENOVANJEM: Ni tri mjeseca nakon raspuštanja nema novog povjerenstva za reformu obrazovanja

“Premijer je nakon lipanjskog prosvjeda rekao da ne želi da se obrazovna reforma rješava na ulici, nego na političkoj razini, ali sada je jasno da za to nema interesa”, kaže Eli Pijaca Plavšić iz GOOD-inicijative

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 16. studenog je najavio na konferenciji za novinare da će Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za obrazovnu reformu biti imenovano “idući tjedan”. U međuvremenu se primaknuo kraju već treći tjedan, a nema još naznaka da će PSP tako skoro biti formiran.

To koordinacijsko tijelo ključno je za provedbu kurikularne reforme jer ono raspisuje natječaj za izbor nove Ekspertne radne skupine (ERS) koja je, pak, zadužena za pripremu reforme.

PLENKOVIĆ: ‘Obrazovna reforma ide dalje, priče o netransparentnosti su ljetne teme’

“Obrazovna reforma poslužila je za političku trgovinu”

Zaobilaženje ovih dvaju tijela u pripremi kurikularne reforme značilo bi kršenje Strategije obrazovanja, ali i manjak političke volje za provedbom reforme, piše Novi list.

U ovom trenutku stručne radne skupine, na poziv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, usklađuju kurikulume s javnom raspravom i pripremaju ih za međunarodne recenzije. No, upozoravaju iz Inicijative ‘Hrvatska može bolje’, samo ministarstvo može preuzeti vođenje reforme, jer za to nema ni ovlasti, niti resursa.

“Ne može se reforma provoditi bez PSP-a i ERS-a. Ide se očito na parcijalna rješenja, a nema političke volje za pravu reformu. Premijer je nakon lipanjskog prosvjeda rekao da ne želi da se obrazovna reforma rješava na ulici, nego na političkoj razini, ali sada je potpuno jasno da za tu temu nema interesa”, kazala je za Novi list Eli Pijaca Plavšić iz GOOD-inicijative dodajući kako je obrazovna reforma poslužila kao predmet političke trgovine.

HNS-ova MINISTRICA POJASNILA TKO VODI OBRAZOVNU REFORMU: ‘Premijer je na čelu povjerenstva, a ja sam suvoditeljica’

 

HNS predložio kandidate za PSP, čeka se HDZ

HNS, HDZ-ov partner u Vladi koji je ljetos ušao u nju najavljujući kako želi spasiti reformu obrazovanja, prije tri tjedna je ponudio kandidate za PSP i to prema kriteriju koji zagovara HNS-ova ministrica Divjak koja je nedavno izjavila da kurikularna reforma ide brže nego što bi neki htjeli.

Ti kandidati su Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a, Dario Vretenac, predsjednik Hrvatske zaklade za znanost, Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja i Ružica Beljo-Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala.

Osim njih, u PSP bi, kako je najavljeno, trebala ući i četiri kandidata HDZ-a te ministrica Divjak, još jedan potpredsjednik i premijer Plenković kao voditelj.

EUROPSKA KOMISIJA ŽESTOKO KRITIZIRALA HRVATSKI OBRAZOVNI SUSTAV: Među lošijima je EU, evo koje su mu slabosti

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr