CRODEMOSKOP

PREMIJER MOŽE ODAHNUTI, HDZ-u KRENULO NA BOLJE: Podrška građana im lagano raste, dok je SDP doživio novi pad

Previranja u SDP-u tu su stranku, čini se, stajala rejtinga dok premijer trenutno može malo odahnuti jer rejting HDZ-u blago raste, a i Vlada je dobila mrvicu bolju ocjenu.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom srpnja (od 02. do 05. srpnja), pokazuje nekoliko vrlo zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percpeciji političara i drugim odnosima u političkoj areni.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 25 posto (prema 24,8 posto iz lipnja). SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 18,7 posto (u odnosu na 19,1 posto iz lipnja). Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 13,4 posto (prema 13,1 posto iz lipnja), a slijedi Most s izborom od 7,3 posto (prije mjesec dana 7,8 posto). Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na prošli mjesec dvije su zabilježile međumjesečni rast (HDZ i Živi zid), dok je za SDP i Most zabilježen međumjesečni pad izborne podrške. U usporedbi međugodišnjih rezultata (srpanj 2018. vs. srpanj 2017.) najveći dobitnik je Živi zid sa 7,3 postotnih bodova, te Most (0,9 postotnih bodova), dok su s druge strane dvije vodeće stranke zabilježile međugodišnji pad izborne podrške (HDZ -9,3 postonih bodova; SDP -5,1). Udio nedlučnih birača je porastao za 2,5 postotnih bodova (s prošlogodišnjih 10,9 posto na sadašnjih 13,4).

Na ljestvici rejtinga političkih stranaka iza vodećeg četverca slijedi Hasanbegovićeva stranka, PA Bandić Milan 365, Pametno pa HNS, piše N1.

Bernardićev pad

“Nitko” je i dalje na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara izborom od 19,2 posto. Slijedi ga Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 17,2 posto (u lipnju 15,1 posto), dok se premijer Plenković zadržao na trećem mjestu s 9,1 posto izbora (prije mjesec dana 10,2 posto). Na četvrtom mjestu je Ivan Sinčić s 5,8 posto izbora (u odnosu na lipanjskih 5,4 posto), a odmah iza njega je s 5,7 posto izbora čelnica stranke Glas, Anka Mrak Taritaš. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (5 posto), Ivan Pernar (4,9 posto), Tonino Picula (3,7 posto), Božo Petrov (3 posto) i Zlatko Hasanbegović (1,7 posto). Bernardić je pao s devetog na jedanaesto mjesto.

BERNARDIĆ PROGOVORIO O OSTAVCI: Predsjednik SDP-a poslao protivnicima poruku i otkrio što planira iduće učiniti

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 28,7 posto (u odnosu na 27 posto iz lipnja). Na drugo se mjesto vratio Davor Bernardić s izborom od 14,4 posto (u lipnju 10,0 posto). Na trećem su mjestu “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,3 posto (prije mjesec dana 12,4 posto). Četvrto mjesto drži Zlatko Hasanbegović sa 7,7 posto izbora (u lipnju 6,2 posto), a na petom je Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 5,7 posto (4,9 posto u lipnju).

Davor Bernardić (Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

70 posto ljudi smatra da idemo u lošem smjeru

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 17 posto građanki/građana (prema 15,9 posto iz lipnja). U ovomjesečnom istraživanju 70,4 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 75,3 posto iz lipnja. Kakav je smjer zemlje ne zna 12,6 posto građana/ki. Udio društvenih optimista među glasačima HDZ-a iznosi 55,6 posto (u lipnju 47 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 31,3 posto. Među glasačima vodeće oporbene stranke, SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 5 posto, dok je među glasačima Živog zida njih 1 posto.

Potpora Vladi nešto je porasla u odnosu na prošli mjesec i to s 30 na 30,5 posto, a rad Vlade ocjenjen je s 2,17 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,15). Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,28), dok je ona niža među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a (2,47). Najniža je ocjena zabilježena među glasačima Živog zida (1,66).

Najvažnija tema – Svjetsko prvenstvo

Predsjednica republike je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,03 (u odnosu na 3,00 koliko je izmjereno početkom lipnja). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,91 (u lipnju 1,87).

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana je nastup naših nogometaša na SP u Rusiji i to za 39,1 posto hrvatskih građana. Slijede ga događanja oko Agrokora sa 17,9 posto, loši demografski pokazatelji, iseljavanje i problem s nedostatkom radne snage s 10,7 posto te promjene u mirovinskom sustavu (10,1 posto izbora).

Povratak na Net.hr