Play ponuda

PREMIJER MLADIMA: / Idite učiti na zapad i ugledajte se na pretke iseljenike

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotić

Premijer Milanović u Splitu je studentima poručio da si obrazovanje organiziraju tako da barem godinu dana uče negdje u zapadnim zemljama.

13.7.2015.
16:59
PIXSELL, Miranda Cikotić
Play ponuda

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak tijekom obilaska splitskoga kampusa, gdje je otvorio program postakademskog zapošljavanja, da će država preraspodjelom pomoći tom sveučilištu, kojemu nedostaje profesora. Premijer je okupljenim studentima poručio da probaju organizirati život na studiju tako da godinu dana studiraju negdje u zapadnoj Europi. "To zvuči jako ambiciozno jer je u zapadnoj Europi sve skuplje pa se ljudi odlučuju za istočnu ili srednju Europu. To je isto dobro, no bit ću vrlo direktan. Uza sve dužno poštovanje, tamo ćete manje naučiti. Idite tamo gdje su oni koji su bolji od vas. Takvih još ima. U kontaktima s takvima tu ćete razliku stizati, dosezati i na kraju biti isti", rekao je premijer Milanović.

"U sebi imate gene pobjednika"

Podsjetio je kako je kao predsjednik Vlade obišao hrvatske iseljeničke zajednice diljem svijeta te da je Dalmatinaca iz splitskog kraja bilo u svim tim zajednicama. "To su preci značajnog dijela današnjega hrvatskog naroda i nacije, nevjerojatno hrabri i poduzetni ljudi, avanturisti koji su prije sto ili više godina odlazili u daleki svijet u potrazi za zaradom do koje su dolazili na zakonit način. Mnogi od vas su njihovi potomci. Vucite to naprijed. Imate u sebi gene pobjednika", poručio je Milanović splitskim studentima.

Zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević rekao je da su se na razgovoru s premijerom, u kojem su sudjelovali i ministar gospodarstva Branko Grčić, rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović i gradonačelnik Ivo Baldasar, dogovorili kako će se za nešto manje od tri mjeseca u zgradu u kampusu useliti Pomorski, Kemijsko-tehnološki i Prirodoslovno-matematički fakultet, na kojima se očekuje još 3000 studenata. Kako je rekao, to je jedna od najvećih investicija Splitsko-dalmatinske županije u posljednjih sedam godina.

Sveučilišta otvaraju tisuću novih radnih mjesta

Također je rekao da će se na hrvatskim sveučilištima otvoriti tisuću novih radnih mjesta, od čega 170 na splitskom Sveučilištu. "Te koje želimo zadržati u Hrvatskoj ćemo zaposliti da svoju karijeru počnu ovdje graditi. To je najveća investicija ljudskog potencijala u Hrvatskoj koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ikad napravilo", rekao je Andričević.

Rektor Šimun Anđelinović potvrdio je kako je premijer obećao pomoći tom sveučilištu da kadrovski ojača. "Nastojat ćemo zajedno s Vladom završiti ono što smo počeli. Ovdje je dvadesetak mladih studenata s različitih splitskih fakulteta koji su u programu postakademskog samozapošljavanja. To je najljepše što možemo imati. Uskoro kreće nastava na kojoj ćemo se s njima družiti i upoznati ih sa svim mogućnostima. Mislim da je to jedno bogatstvo našeg Sveučilišta", izjavio je Anđelinović novinarima nakon sastanka.

Projekt postakademskog samozapošljavanja pokreću Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. To je potpuno nov i inovativan pristup u stvaranju, selektiranju i praćenju mladih poduzetnika koji počinje već upisom studenata na fakultet. Sveučilišta su već raspisala natječaj, a početak izvedbe studijskog programa očekuje se sredinom ovog mjeseca. Očekuje se kako će se u sljedećoj fazi provedbe u program postakademskog samozapošljavanja uključiti i ostala hrvatska sveučilišta.

HINA/Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda