PREMIJER MILANOVIĆ: / "Kako bi bilo da ja sada kažem Mađarskoj i Austriji - pustite Hrvatsku na miru"

Image
Foto: Pixsell, Miranda Cikotić
28.9.2015.
14:33
Pixsell, Miranda Cikotić
Play logo

JUG HRVATSKE SE PRIPREMA: Na Prevlaci niče šatorsko naselje za tisuće izbjeglica

Image
JUG HRVATSKE SE PRIPREMA: /

Na Prevlaci niče šatorsko naselje za tisuće izbjeglica

Image
JUG HRVATSKE SE PRIPREMA: /

Na Prevlaci niče šatorsko naselje za tisuće izbjeglica

"Priča s ulaskom migranata u Dubrovačko primorje podvala je onih koji šire paniku u Hrvatskoj, namjerno to rade i vidimo koji su to ljudi i kako to šire pred izbore, oni priželjkuju da se tako što dogodi", rekao je Zoran Milanović u izjavi novinarima nakon otvaranja BIOCentra u kampusu na zagrebačkom Borongaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrcvarenje izbjeglica

UNHCR-u koji, kako je rekao, "ipak vodi te ljude (izbjeglice)" poručio je da to ne radi. "U tom slučaju to bi bilo mrcvarenje tih ljudi, morali bi proći preko više granica, preko planina", rekao je Milanović ističući da Hrvatska ima pravo reći - naša su vrata otvorena, ali gdje mi kažemo, a to je na sjeveru.

"Dolje u Dubrovnik neka ne dolaze. Riječ je o organiziranom navođenju ljudi, čime im se radi zlo", rekao je Milanović dodajući kako je u Dubrovnik poslao poruku vezano za paniku koju tamo šire lokalni HDZ i njihov predsjednik stranke.

Na jugu neće biti prihvatnog centra

Na novinarsku konstataciju kako je rekao da UNHCR navodi izbjeglice, odgovorio je da oni to "rade iz najplemenitijih pobuda, ali možda ne znaju", ponovivši da je to duži i lošiji put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na primjedbu novinara da se ipak na dubrovačkom području radi prihvatni centar, Milanović je rekao je da tamo "nema nikakvog prihvatnog centra, niti će ga biti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Tko želi stvoriti nered?

U tome su bili aktivni tamošnji lokalni politički oponenti jer žele stvoriti nered, rekao je dodajući da se to ne događa na Stradunu gdje je odgovorna vlast, već malo dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toga neće biti jer to ja garantiram, jer je to, prije svega, poigravanje s tim ljudima", rekao je Milanović poručivši da "Hrvatska ima pravo i zatvoriti tu granicu jer su izbjeglicama vrata otvorena na sjeveru" te je zamolio "da se Hrvatsku na to ne tjera".

Predsjednik hrvatske Vlade smatra da je ključ rješenja problema u Grčkoj koja, ustvrdio je, "ne radi apsolutno ništa". "Ona je u schengenu i ne radi ništa", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi razgovarati s Vučićem

Također je ustvrdio da prijelaz na Horgošu još nije otvoren, a vlasti u Srbiji ne govore istinu i ne drže se dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se Srbije tiče, mogla bi biti država, ali vlast koja je vodi to ne želi, ne govore istinu i ne drže se dogovora. Ne možete reći 'pustite Hrvatsku ili Srbiju na miru'. Kako bi bilo da ja sada kažem Mađarskoj i Austriji - 'pustite Hrvatsku na miru'", rekao je Milanović odgovarajući na poruku srbijanskog premijera Aleksandra Vučića "da Hrvatska Srbiju pusti na miru".

"Ne želim više uopće razgovarati s Vučićem", dodao je.

Ne vjeruje priopćenju iz Nikolićeva ureda

Na novinarsko pitanje da komentira susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku i priopćenje iz Nikolićeva ureda da su u tom razgovoru zaključili kako je za narušene odnose između dviju zemalja kriva hrvatska strana, Milanović je rekao da ga ne zanima tko se s kim susreo te da se o tom priopćenju, ako smatra potrebnim, treba očitovati predsjednica Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam puno prečih poslova ovdje nego da idem u šoping u New York", rekao je Milanović dodajući kako ne može vjerovati onome što dolazi kroz priopćenje iz Nikolićeva ureda.

"Neka se predsjednica o tome očituje, ako smatra da je to potrebno. Našli su se na prijemu koji je organizirala Angela Merkel za sve koji su tamo bili. Žao mi je što predsjednica više nije razgovarala sa zapadnim liderima", rekao je Milanović.

Austrija i Njemačka uzori

Govoreći o rješavanju problema izbjeglica naglasio je da razgovara s kolegama u inozemstvu, s Austrijancima, Slovencima i Nijemcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učim od Austrije, koja je puno pogođena s izbjegličkom krizom, i Njemačke koja je puno veća. Neka me se krivo ne shvati, ali dobro je da je Njemačka pogođena jer je to jamstvo da će se problem ranije riješiti", rekao je Milanović ističući kako mu dođe da "svoje protivnike i oponente nosi kao ordenje da se vidi tko su".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo