banner

Panamski dokumenti

PREMIJER I MINISTARSTVO FINANCIJA NAJAVILI: ‘Provjerit ćemo hrvatske tvrtke i građane iz dokumenata’

Premijer Tihomir Orešković u Dubrovniku je održao sastanak sa županom Dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem gdje je komentirao aferu Panama Papers te je istaknuo da Hrvatska ima ured koji će se time pozabaviti. O svemu se očitovalo i Ministarstvo financija koje je poručilo da pozorno prati sve događaje i da poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje vezane za informacije o eventualnoj povezanosti s hrvatskim tvrtkama ili hrvatskim građanima.

Premijer Orešković komentirao je veliko curenje 11,5 milijuna dokumenata iz jedne panamske odvjetničke tvrtke koji otkrivaju kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac. To je, podsjetimo, objavio njemački list Sueddeutsche Zeitung. Među njima se navodno nalaze i tri hrvatske tvrtke.

SKANDAL SVJETSKIH RAZMJERA: U dokumentima koji su procurili spominje se i Messijevo ime

AFERA KOJA JE ZATRESLA SVIJET: Ovo su svjetski lideri koji su na offshore računima sakrili milijune od poreznika

Imamo ured koji to prati

“Još nismo vidjeli koje su te tvrtke. Naše Ministarstvo financija ima urede koji će to provjeriti i ako se potvrdi, iskomunicirat ćemo to s javnosti. Nisam još razgovarao s ministrom, ali taj ured baš postoji iz tog razloga”, rekao je premijer, javlja N1. Orešković je rekao da je svjestan da je pranje novca veliki problem i da postoje, kako kaže, kriminalni elementi ali i da je “bitno da država ima sustav koji to prati.”

NAJVEĆE CURENJE DOKUMENATA IKAD: Otkriveno kako se obogatila Putinova mreža. Na popisu su i tvrtke iz Hrvatske?

Cilj da gradnja Pelješkog mosta krene u trećem kvartalu

Što se tiče gradnje Pelješkog mosta , ali i autoceste premijer jer rekao da je “cilj da Pelješki most krene u trećem, najkasnije četvrtom kvartalu dok je za autoceste još uvijek postoji otvoreno pitanje financiranja.

“Gdje god se pojavi javna nabava uspore se procesi. Kad spomenemo Pelješki most, to je ogroman projekt i ne možemo dozvoliti da zakon koji danas imamo uspori ili radi probleme ovako velikim investicijama. Zakon nije dobar i moramo ga promijeniti”, rekao je premijer.

Tvrdi da su razgovarali o državnoj imovini i da su “potpisali” jednu veliku investiciju, ali da su našli i još neka mjesta gdje se može aktivirati već više puta spominjani “mrtvi kapital”.

Porezna politika mora garantirati stabilnost

Kada je riječ o investicijama, Orešković tvrdi da je investitorima najbitnija stabilnost – bilo da je riječ o porezima ili PDV-u.

“Ukoliko i kad ćemo smanjiti PDV, i to je nama cilj, najbitnije je da ga onda dalje ne mijenjamo sljedećih šest mjeseci, godinu dana. Porezna politika mora garantirati stabilnost. Investitor mora znati što ga čega i u što ulaže.”

U pitan ide li najesen reforma školstva premijer je samo kratko rekao “ide, ide.”

POLICIJA JE ZLATO I NOVAC TREBALA VRATITI VLASNICIMA: Doznajemo nove detalje oko nevjerojatne pljačke u sjedištu MUP-a

Nije želio komentirati pljačku policijske postaje u Heinzelovoj u Zagrebu jer još uvijek nije čuo detalje, kao što iz istog razloga nije komentirao praćenje Vesne Pusić, Ivana Vrdoljaka i NO-a Ine od strane SOA-e.

“Sve ću ispitati, ukoliko se potvrdi onda ćemo komentirati”, poručio je premijer.

Povratak na Net.hr